Otthonfelújítás

Kiegészítők beszerzése - hogyan csináljuk?

2018. december 07. - Kontent

Régen minden jobb volt ugye. Vagy ha jobb nem is, legalábbis egyszerűbb. Egészen régen bement az ember a környék egyetlen lakberendezési vagy épp villanyszerelési eszközöket árusító boltjába és megvette, ami éppen volt. Hogy mennyire nem volt gond a választás, azt a mai napig felmérhetjük azokban a balatoni nyaralókban, ahová az otthonok 60-astól 90-es évekig tartó időszakából származó bútorok és tárgyak kerültek leselejtezés útján, és amelyekben egészen sok ugyanolyan darabot láthatunk.

fortepan_91948.jpgFotó: Fortepan/UVATERV, 1960

Aztán jött az árubőség időszaka, amikor már pénztárcánk és ízlésünk is meghatározta, hogy mire eshet a választásunk. Az internet, mint oly sok területen, itt is bekavart, első ránézésre a lehetőségek végtelen tárháza tárul fel a monitoron. Könnyű is eltévedni, ha nincsenek szabályaink, mondom, hogy nálunk hogy alakult.

Az elején meghozott döntések fontosak

Különböző okokból az a helyzet, hogy alig hozunk magunkkal valamit a lakásba, ami a tervezésben nagy előny. Ugyanis így nem kell semmilyen stílushoz, színvilághoz alkalmazkodni, szabad a kezünk ezen a területen. Ebben a helyzetben szerintem érdemes a stílus, anyagok, színek átgondolásával kezdeni ezt a szakaszt. Nem feltétlenül csak az ízlésünk lesz meghatározó, a lakás, vagy a ház is inspirálhatja az embert. Apropó inspiráció – ha nagyon elakadunk, érdemes böngészni az online magazinokat, vagy épp a Pinterestet ihletért, még jobb (már aki megteheti), ha belsőépítész, lakberendező segítségét kérjük.

kepkivagas.jpg

 

A stílus ismeretében le kell ülni az alaprajz elé és járni kell a tereket, hogy fejben összerakjuk az igényeinket. Csak így derül ki, hogy hány függesztékre lesz szükségünk, a nappali mennyi és milyen méretű bútort bír el, mekkora kád, vagy zuhany jöhet szóba, stb. A rendes embereknek érdemes listát írnia arról, hogy mire lesz szükségük – jó érzés lesz, ahogy a lista egyre rövidül.

Amennyiben én is igazán rendes ember lennék, minden nap eltöltöttem volna némi időt a neten böngészéssel és vadászással. Ennyire nem vagyok precíz, de amikor időm engedte, felmentem adott csatornákra, kerestem a kincseket online és offline. Mert ugyan minden tiszteletem az Ikeáé, a Praktikeré és a Max City-é, de nem feltétlenül új cuccok után kajtattam. Van, hogy az ízlésem, és van, hogy anyagi okok miatt a használt cuccok is képbe kerültek.

Online és offline kincsesbányák

A végtelen online világ, ha nem tévedsz el benne, nagy segítség jó dolgok felkutatásában. Az igazi kincsesbánya ezen belül is a Facebook, ahol a felújítással foglalkozó műhelyektől az adott stílus szerelmesein át a garázsvásárok meghirdetőiig mindenki tolja a naprakész információt. Már csak azért is érdemes szimpatikus csoportok, oldalak, személyek követőivé válni, mert így a rendszeres kutatás mellett/helyett jön szembe az információ magától is. Így lett például tökéletesen működő (jó, izzót kell még benne cserélni) beépített sütőnk egy ingyen elvihető csoportból. Ingyen lőttünk hibátlan bőr kanapészettet is, olyan állapotban, hogy azóta sem értem, hogyan adhatták ide.

Az egyetlen fontos szabály, hogy erre a fajta vadászatra nem szabad rágörcsölni, mert jó eséllyel elviszik az orrunk elől álmaink darabját. Van olyan csillár, amit évek óta is bánni fogok, hogy elszalasztottam (az nem volt ingyen, inkább reális áron), de persze nem lógathatom miatta az orrom. Persze a hagyományos használt oldalakat sem érdemes hanyagolni, az új ár töredékéért a miénk lehetnek alig, vagy egyáltalán nem használt cuccok.

Kóros lehet nálam ez a használt cucc vonzalom, még villanykapcsolóból is elkezdtem vadászni egy szerintem tök szép (és örökéletűnek gondolt) típust. Na, erről némi külső nyomás és a ráció hatására le kellett mondanom. Kicsinek tűnt az esély, hogy valahonnan sikerül annyi és nekünk pont jó fajta (szimpla, dupla, váltó, vízálló stb.) kapcsolót találni. Ezért a tárgyért végül bementünk egy nagy barkácsáruházba, ahol kinéztünk egy jó ár/érték arányú kapcsoló – konnektorcsaládot. El is hoztuk volna, ha lett volna mindenből annyi, amennyire szükségünk volt. Szerencsére volt hiány, így kénytelen voltam online utánanézni a terméknek és megrendelni máshonnan - jóval olcsóbban. Igen, nyilván alaptipp az is, hogy ha tudjuk, hogy mit akarunk, nézzük meg több helyen.

Egyébként senkit nem beszélnék le a nagyáruházakról, vécét például ilyenben vettünk, sehol nem kaptunk volna olcsóbban. Apropó vécé. Ez is tipikus példája annak, hogy előre kell gondolkodni: alsó, vagy hátsó kifolyású, mély vagy nem mély öblítésű, beépített vagy sem, fali vagy hagyományos – és akkor a stílusáról vagy az áráról még nem is beszéltünk. Jó sok tényező akadályoz a gyors döntés meghozatalában!

Bárhol szembe jöhet valami

Volt olyan, ami a közvetlen környezetünkből adódott. Két, szinte új, bontatlan ajtót például a felújító brigád ajánlott jó áron egy másik felújításból. És nyilván vettünk dolgokat a jó öreg offline világban is. Akcióban/kiárusításban  az Ikeában és a Jyskben, meg elérhető áru designboltokban is. Vásároltam az Ecseri piacon is, pedig a legutóbbi emlékem az volt, hogy elérhetetlenül drága lett az oda járó külföldieknek köszönhetően.

A legkockázatosabb vásárlásom a Lidlben történt, ahol egy heti ajánlat keretében nagyon jó áron beszereztem az összes csaptelepet és a zuhanyszettet is. Elég jól is néznek ki, abban csak reménykedni tudok, hogy a minőségükkel sem lesz baj.

Néha a véletlen is segít, álmomban nem gondoltam volna, hogy a Bálnában, egy Székely vásáron fogok szőnyeget venni egy erdélyi nénitől. Vagy hogy a hűtőkérdést egy pont jókor meghirdetett lakossági hűtőcsere program segít megoldani.

Mostanra szépen lassan összeállt minden, és érzésem szerint semmivel nem nyúltunk nagyon mellé. Ehhez kellett az, hogy legyen időnk megtalálni mindenből a jó megoldást. Amennyiben más is olyan szerencsés, hogy nincs időprésben, akkor annyi a fő tanácsom, hogy nézelődjön, keressen minél több csatornán.

Lehet egyébként ezt komolyabban is venni. Volt egy kósza ötletem azzal kapcsolatban, hogy nekünk okos világításra van szükségünk (azóta elvetettem), majd elkezdtem a kínai rendelős oldalakon böngészni olcsó de jó megoldások után. Na az még egy hatalmas kincsesbánya, ha valaki nem fél a minőségtől, rengeteg mindent megkaphat jó áron. Nekünk elég (néha sok is) volt a hazai lehetőségek tárháza.

img_7843.JPG

Fotó: Zalakerámia

A posztot a Zalakerámia támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2914435170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2018.12.07. 13:35:50

Azért a villanykapcsolóból használtat az kicsit erős volt.
süti beállítások módosítása