Otthonfelújítás

Mi lesz a rengeteg szeméttel, ami a felújítás alatt termelődik?

2018. november 27. - Kontent

Borzasztó mennyiségű sitt, semmire nem jó bútorok, régi gépészet. Csak a baj van ezekkel egy belvárosi felújítás során, és még a környezetet is terhelik.

Hogy kerül a sitt a szeméttelepre?

Szinte minden élethelyzetben vannak legegyszerűbbnek tűnő kérdések, amikről kiderül, hogy annyira nem is egyszerűek. Egy ilyen a sok közül a felújítás témakörben a sitt kérdése. Főleg a magamfajta, kisvárosban, kertes házban felnőtt vidékinek. Ott ugye a sitt összegyűlik a kertben, aztán rendelünk egy konténert, ami elviszi.

shutterstock_347196476.jpg

Na, egy belvárosi bérházban ez nem ilyen egyszerű. Láttam persze konténert már a környéken, amit egy ablakból induló műanyag kígyóval etettek meg, de nálunk ilyennek helye sincs az utcán (mondjuk érdekelne, mennyiért lehet egy ilyennel egy hónapra leparkolni, meg ontani a port, ha van valakinek tapasztalata, ne tartsa magában).

A másik elterjedt megoldás bérházak esetén az, hogy kiépítenek a folyosón vagy egy ablakban egy daruállást és az alapanyagokat, ill. a sittet csörlővel mozgatják az udvarról. Nálunk sajnos ez sem játszott, mivel az utcán a parkolást nem tudjuk megoldani, az udvar felé pedig építészeti akadályai vannak a kiépítésnek.

Ideiglenes helyszínnek szerencsére megkaptuk az udvart. Ami azt jelenti, hogy átmeneti jelleggel lehet itt parkoltatni az alapanyagokat és a sittet egyaránt. Hónapokra nem maradhat itt semmi, de ha egy hétig ott rontja az összképet, azért sem a lakók, sem a közös képviselő nem szól (kösz!).

shutterstock_117585706.jpg

A pakolás megoldása sem volt egyszerű. Kiderült, hogy a szakik és segéderők nem hajlandók ilyen alja munkát végezni, helyettük külön pakolócsapatok mozgatják az anyagokat a földszint és a harmadik emelet között. Ők persze nincsenek jelen minden nap, ezért a lakás az átmeneti tároló, itt is gyűlik a sitt.

Szóval a rendszer az, hogy a sitt erős zsákokban gyűlik a lakásban. Amikor már akadályozza a munkát a mennyiség, akkor jön a pakolócsapat és leviszi az udvarra. Amikor ott zavarja a látvány a lakóközösséget (és engem), akkor megint jönnek az anyagmozgatók, és kiviszik a teherautóra, ami elszállítja. Látok itt piaci rést – pl. nagyon rossz, hogy rengeteg hulladékot termelünk az egyszer használatos zsákokkal – ezekből lehetne olyan, amiből nem lesz egyből hulladék.

Nem minden felesleges dolog szemét

Termelődött még egy csomó olyan, számunkra értéktelen dolog a lakásban, ami nem mindenkinek hulladék. Ilyen volt például a régi, kopott konyha sütővel, mosogatóval, eszközökkel. Ezt sikerült elajándékozni egy rászorulók számára közvetítő egyesületnek, akik örömmel elvitték. Ilyen a villanybojler, amit hasonlóan szeretnék elpasszolni.

A lakásban maradt mosógéppel is hasonló terveim voltak. Aztán rájöttem, hogy szuper lenne a mosógépcsere program keretében korszerű, takarékos modellre cserélni. Sajnos kiderült, hogy kidobták a melósok, pedig direkt mondtam, hogy ne tegyék. Na mindegy, ilyen is van.

img_3420.jpg

Fotó: zalakerámia 

A posztot a Zalakerámia támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2714388546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harald Gormsson 2018.11.27. 14:08:45

Hadd legyen egyetlen picike kérdésem: Mi lesz a rengeteg szeméttel, ami a felújítás alatt termelődik?
Mert ezt valahogy elfelejtetted megválaszolni.

ThaMaster 2018.11.27. 14:22:05

"Aztán rendelünk egy konténert, ami elviszi.." - Ja persze.. Az építési törmelék, a veszélyes hulladékok elszállítása, és larakása az egész országban egységesen szabályozott. Hogy mik ezek a szabályok? Erről természetesen egy szó sem esik ebben az irományban..
Megjegyezm, az illusztrációként berakott képen vegyesen összeömlesztett gipszkarton, papír, laminált padló hulladékkal lenne némi bibi, még akár "vidéken" is.
Gipszkarton: már veszélyes hulladéknak minősül, a feldolgozása nem megoldott MO.on, csak nagyon kevés helyen veszik át az országban, és nem keveset kell érte fizetned, hogy leadhasd.
Papír hulladék: szelektív hulladékgyűjtőbe kell vinni.
Laminált padló: lomnak számít, ahol át is veszik, ott bizony fizetni kell érte nem is keveset.

De meghagyom a továbbiakat a cikkírónak, az iromány revíziójához. Vagy írja át a cikk címét.

steery 2018.11.27. 14:24:01

A lakásfelújítás fő problémája, hogy a keletkező építési törmeléket elvileg tilos kidobni a kommunális hulladékba. Külön konténert kell hozzá bérelni és telepíteni, majd elvitetni, függetlenül a törmelék mennyiségétől. Ezt szakembertől hallottam. Tehát ha pl. újra csempéztetném a fürdőszobát, akkor keletkezne kb. fél köbméter hulladék, amihez bérelnem kéne egy nagy, 5 köbméteres konténert. Ami ugyanannyiba kerül akkor is, ha nagyrészt üresen viszik el vagy tele.
Az természetesen elképzelhetetlen, hogy egy társasházban a lakók összefogjanak és többen közösen intézzék a felújításaikat, közösen bérelve egy konténert, mert mindenki máskor végzi a felújítást és mégse tárolhatom a lakásomban hónapokig vagy évekig a törmeléket, mire sikerül összehozni a közös konténerbérlést.
Az eredmény: mindenki a kommunális kukákba dobálja az ilyen hulladékot, amiért persze nem lehet elkapni, mert senki sem áll őrt 24 órában a kukák mellett. Ha mégis így lenne (biztonsági kamerák telepítése a kukáknál), akkor meg elviszik az emberek máshová a sittet, ahol nincs kamera és bedobálják például az áruházak nyitva hagyott szeméttárolóiba. Erre láttam is sokszor példát.
A tavaszi és őszi lomtalanításkor - természetesen - nem viszik el és nem is veszik át ingyen a sittet. Akinek kertes háza van, bedobálja a cuccot egy gödörbe és betemeti vagy kint hagyja az udvar sarkában a szemétdombon, kvázi örökre. De a városokban ezt se lehet megoldani.
Ez van.

plümpike 2018.11.27. 14:33:16

Budapesten az FKF fél köbméter építési törmeléket évente, személyenként átvesz. A 18. kerületben, meg talán nagytétényben van ilyen telephelye: odaviszed a sittet, megveszed a zsákokat, belepakolod, és kész.
A zsákokat (ellentétben a sima fekete sitteszsákokkal) dugig lehet pakolni, tehát 1 FKF zsákba 2-3 sima, hordhatóra tömött sitteszsák is elfér. Ha egy család minden tagja odamegy egyszerre, akkor akár komoly mennyiséget is le lehet így adni.
A hátrány, hogy a sitt szállítását neked ekell megoldanod, és a telephelyek is nyilván munkaidőben vannak nyitva, hétköznapokon.

Arcade Macho 2018.11.27. 16:09:36

belvarosban egy kontener az 600e evente, az autom ami ugyanannyi helyet foglal az meg 2e, na jo meg komoly sulyadot fizetek ami 8e
es az is igaz hogy telente amikor lerakom az autot oda kell figyelni hogy mar augusztus kozepen lerakja a magamfajta, hogy mindenkeppen az ablakom alatt lassam a kicsiket :)))

Arcade Macho 2018.11.27. 16:12:08

@steery: fel kobcsit ketszer elviszem a kisautommal
oda kell meg figyelni hogy ne a mester pakolja ossze a sittet mert a nagy resze mehet a nromalis szemetbe, max bezacskozva 2-3 hetet kell vele varni

nalam a retek festo a PET palackot es a snitzelt is becsavarta a hullampapirba...

Arcade Macho 2018.11.27. 16:13:44

ha meg öko szempontol nezzuk, akkor az eszak budapestiek NE rakjanak epitesi tormeleket a szemetbe a deliek mar rakhatnak :)
laminalt padlo meg az eszakiaknal kulon elony, nagyon fognak orulni neki a rakospalotai szemetegetoben :)))

BiG74 Bodri 2018.11.27. 19:11:11

@steery:
Érdekes, én inkább a hulladék mennyiségének megfelelő autót, vagy konténert bérelek 0,75 m3 -től 5 m3- ig.

BiG74 Bodri 2018.11.27. 19:13:38

A gipszkarton hulladék egészségre ártalmatlan, nem veszélyes hulladék. Építési hulladéknak kell kezelni. A bontott, vagy az építésből származó vágási hulladékból képződő gipszkarton technológiailag újrafeldolgozható a gipszkarton gyárakban, de sajnos jelenleg Magyarországon a begyűjtése még nem megoldott.

www.rigips.hu/hu/tudasbazis/faq
süti beállítások módosítása