Otthonfelújítás

Hogyan újul meg a régi fal?

2018. november 22. - Kontent

Voltak a felújítás előtt elképzeléseim azzal kapcsolatban, hogy a mihez mennyire kell majd hozzányúlni és ez mennyi pénzünkbe fog kerülni. Gondoltam, hogy érnek majd kisebb meglepetések, de nagy tévedésre nem számítottam. És persze tévedtem, talán a legnagyobbat a falakkal kapcsolatban!

20181109_075628.jpg

Drágább, mint gondolnád

Nyilván a nedvesség a fal legnagyobb ellensége, de a harmadikon vizet alulról nem kap az épület, normális tető esetén (az van) felülről sem. Ázás nyomát sem láttam sehol, repedés volt, de nem vészes, főleg ahhoz képest, hogy egy több mint száz éves bérházról beszélünk. Némi faljavításra számítottam, majd festésre.

Az első mester, aki árajánlatot adott, azt javasolta, hogy javítsuk végig és hálózzuk be a falakat és a mennyezetet. Magamban legyintettem, hogy ez lesz a fontossági lista végén, a „talán, ha marad rá pénz, de úgysem” kategóriában. Aztán a következő és az utána következő mester is felhozta a témát, így már nem tudtam csak úgy vállat vonni.

Az első részletes árajánlatban aztán a tételhez rendelt összeget is megláttam, amitől még jobban összeráncolódot a homlokom. Tényleg az egyik legnagyobb tétel ez lesz? Az ablakcserével és a fűtéskorszerűsítéssel mérhető össze? Ráadásul úgy, hogy a kivitelező szerint igazából akkor derül ki, hogy milyen állapotban is van a fal, ha elkezdik a javítását?

Mint kiderült, a mesterek számára a viszonylag sok kis repedés volt az intő jel (meg nyilván a sok éves tapasztalat). Azzal érveltek, hogy ha már felújítunk, csináljuk rendesen, és ne adjuk meg az esélyt, hogy újra repedezett legyen a lakás festés után. Összeszorítottuk a fogunkat, bólintottunk, legyen. Jól tettük.

Mi kerül ezen ennyibe?

Le lehetett volna verni a teljes vakolatot (még mit nem), van, hogy gipszkartont raknak plusz rétegként a falra (kösz, ezt se), ill. létezik a hálós módszer. Az utóbbit csinálják nálunk. Végigkaparják, ütik a falakat és a mennyezetet, aminek le kell jönnie, az lejön. Aztán javítják/pótolják a felületet, végül jöhet a háló, amit glettanyaggal visznek fel – így csiszolható simára festés előtt a felület.

20181106_080721.jpg

Leírva is sok a munkafolyamat, a valóságban pedig még több a tennivaló. Például a rengeteg vésés nyomát is vissza kell javítani, de a hibák is méretesek néhol. Nem is az anyagot kell megfizetni, hanem a melót – már nem csodálom, hogy elkérik az árát. Ráadásul, mint menet közben kiderült, az átlagosnál rosszabb a falak állapota nálunk, amit ugye szintén nem gondoltam volna.

Az első szakasz után beszélgettem a szakival, aki az összes folyamatot csinálta, megpróbáltuk kitalálni, miért sok a hiba. Az elmélete (és tapasztalatai) szerint nem a vakolattal és nem is a festés alatti simított réteggel szokott gond lenni, hanem a kettő között lesz porózus, szemcsés az anyag, és ez az, ami ledobja, repeszti az anyagot.

Az oka ennek több minden lehet, az idő vasfogától a nedvességen át a gyenge anyaghasználatig és a nagy hőkülönbségig. Az utóbbira saccolok fő tényezőként a mi lakásunk esetében, ami a gyenge fűtési megoldás miatt (két konvektor 75 négyzetméteren, azok is rossz helyen) nem volt rendesen kifűtve. Ennek köszönhetően úgy tűnik, hogy a leghidegebb szobában a legrosszabb a helyzet, de az is számít például, hogy milyen festés volt az adott helyiségben.

Marad azért a régiből?

Volt olyan tervem, hogy a visszakapart, még nem javított falból meghagyok néhány felületet a lakásban. Láttam ilyet máshol, és egy szép, régi, avítt felület szerintem nagyon jól tud mutatni, ráadásul őrzi is a lakás múltját. Azért is tetszene, mert tök bátran bántak korábban a színekkel és mintákkal, olyan türkiz hengerelt virágminta bukkant elő az egyik szobában, amilyet ma már csak drága designtapétán láthatsz viszont.

20181109_080959.jpg
Erről a tervemről persze a mesterek igyekeznek lebeszélni, nekik az a szép, ami javított, újszerű. Meglátjuk, ha a régi felületet lakkal, vagy mással le lehet kezelni, hogy ne porozzon, ugyanakkor stabil is, akkor marad belőle. Sajnos a mester szerint nem lesz ilyen, ő hálót javasol mindenhova, de majd meglátjuk.

20181115_081145.jpg

Akárhogy is, a felújított felületek szépek lesznek, ezt már most látom, pedig csak egy szoba van nagyjából készen. Amiatt mondjuk kicsit aggódom, hogy hogyan viselkedik hosszú távon majd a javított felület, és hogy hálálja majd meg, ha fúróval és szöggel/kalapáccsal támadjuk meg a későbbiekben. Ki fog ez is derülni hamarosan!

_tuffo_20180905_ba.jpg

Fotó: Zalakerámia

A posztot a Zalakerámia támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7514380958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása