Otthonfelújítás

Az ablakcsere lépései

2018. június 28. - Kontent

A legtöbb elavult otthon esetén az ablakcsere a leggyorsabban megtérülő befektetés, általában a szigetelésnél és a fűtéskorszerűsítésnél is gyorsabban behozza az árát. A mellett ráadásul, hogy nyáron hűsebbet, télen melegebbet kínál, csendesebbé is teszi az otthonunkat, és persze egy korszerű, nyíló/bukó ablak a kényelmi szintet is növeli. Nem véletlen tehát, hogy aki komolyabb felújításban gondolkodik, és elavultak az ablakai, az első között erre gondol.

De hogyan történik a gyakorlatban?

solido_loft_14poszthoz.jpg

 Kép: Zalakerámia

-1. Találj megfelelő szakembert

Dolgozzon gyorsan, jól és korrekt áron, miközben kínáljon jó minőségű nyalászárókat. Az sem árt, ha nincs nagyon messze, hátha garanciális problémánk lenne. Érdemes több helyről árajánlatot kérni, hogy megtaláljuk az igazit.

 

0. Döntsd el, hogy cserélsz vagy inkább felújítasz

Ebben segíteni tud a jó szakember. Azt érdemes azért tudni, hogy a fa ablakok felújítása általában drágább, mint ha műanyag ablakra cserélünk (az új fa ablak szintén elég drága). És a régi fa ablakok sokszor sajnos nem is menthetők (én is így jártam).

shutterstock_722942692.jpg

1. Határozd meg a műszaki tartalmat

Tegyük fel, hogy a többséghez hasonlóan a műanyag ablak mellett döntesz. Szigetelésben (hő és hang) nem mindegy, hogy hány rétegű üveget és milyen keretet választasz. Ár és komfortnövelő tényező az árnyékoló, vagy a szúnyogháló, de a szellőztetésre is érdemes gondolni.

2. Tisztázd az ablakossal, hogy pontosan mit vállal a szaki

Elszállítja a régi nyílászáról maradványait? Visszajavítja a falakat? Le is festi?

shutterstock_770922679.jpg

3. Munkakezdésre mentsd ki a cuccaidat  

Lesz némi kosz és felfordulás, érdemes a cuccainkat menteni, amit kell, letakarni.

4. Bontás

Először az ablakszárnyak és osztások kerülnek ki, lekerül a párkány, végül a tokok is (itt már lehet szemétre számítani). Amennyiben szeretnénk megmenteni valamit a régi nyílászárókból (pl. mert DIY terveink vannak), érdemes előre szólni, így nagyobb az esély, hogy egyben maradnak.

Tipp: gondolj előre az alattad lakók és a járdán sétálók testi épségére, ha vannak ilyenek!

5. Az ablaknyílások tisztítása, rendbehozása

6. Beállítják az új tokot

A nagyjából szabályos alakú nyílásba bekerül az új ablaktok. Nagyon fontos, hogy a vízszint és a függőlegesség pontos legyen, mert utólag ezeken nem lehet nyilván már állítani.

shutterstock_777543364.jpg

7. Beépítik a tokot

Talán a legfontosabb lépés. Pontosabban két lépés, elsőként rögzíteni kell a tokot, majd jöhet a szigetelés. Az utóbbit purhabbal szokták csinálni, amiből a kevés sem jó (hisz akkor nincs ami szigeteljen és hőhidak alakulhatnak később ki) és a túl sok sem (össze is nyomhatja a keretet, ha erre nem figyelnek a mesterek).

Tipp: Ha valamire, akkor a szigetelésre érdemes személyesen is odafigyelni, mert ha ezzel később gondunk támad, akkor lesz vita és baj rendesen.

8. Felkerülnek a külső és belső párkányok

9. Bekerülnek az ablakszárnyak, beállítják ezeket

Amennyiben később nem záródnának tökéletesen, a záráson kicsit mi is tudunk állítani. Amennyiben ennél komolyabb a baj, érdemes minél hamarabb szólni a szakiknak, akiknek nyilván garanciában illik javítani a hibát.  

10. Kijavítják a falat

Ez általában megegyezés kérdése. Az ablakos felkészült erre is, de akihez jönnek a kőművesek egyébként is, választhatja azt, hogy ők javítsanak.

 

+ lépések

Az, hogy milyen extrákat kérünk, a mi döntésünk. Igényeinknek megfelelően kerülhet még árnyékolás, beépített szúnyogháló, vagy pont szellőztető ablakra.   

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr3814040428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuulululu 2018.06.28. 13:25:27

" Ha valamire, akkor a szigetelésre érdemes személyesen is odafigyelni, mert ha ezzel később gondunk támad, akkor lesz vita és baj rendesen."

Namost a megrendelo >90% hogy nem ert hozza, tehat hiaba figyel oda, fogalma sincs hogy jol csinaljak-e, nem sok/keves, stb...
Szoval nezni nezheti, de mit lasson? :)

steery 2018.06.28. 13:26:56

Én pont ezt csinálom egy ideje, több lépésben, sorra kicseréltetve a szoruló, 40 éves faablakokat műanyag nyílászárókra. Profi, helyi, nagy céget választottam. Jól dolgoznak, elfogadható áron, gyorsan, de sajnos nem hibák nélkül. Első alkalommal kifelejtették a redőny túlfutás gátlót, így 1 nap után beszorult leengedett állapotban. És egy kiálló éket is benne felejtettek a fal és a keret közti résben, amit a takarás miatt nem vettek észre. Szóltam nekik, másnap kijöttek és elnézést kérve kijavították. A következő cserénél elfelejtették rendesen kitölteni purhabbal a réseket, főleg a párkányok alatt, belül és kívül. Mert ugye folyton rohannak, mint az űzött vad és nem ellenőrzik a munkájukat. Szóltam nekik, másnap kijöttek és elnézést kérve kijavították.
Az ilyen hozzáállást azzal díjazom, hogy a harmadik cserét is rájuk bízom. Lehet, hogy ezt is el fogják rontani valahol, de legalább számíthatok rá, hogy ki is javítják. Ez ugyanis nem mondható el minden vállalkozóról.

énisfélek 2018.06.28. 14:21:38

Nulladik szabály: döntsd el, hogy valóban akarsz-e ablakot cserélni. Ha szebbet szeretnél vagy már nagyon vacak ,akkor OK, de energetikailag igen rossz befektetés az ablakcsere.
Tehát aki kizárólag energiatakarékosság céljából szeretne ablakot cserélni, az ne tegye, mert ez a befektetése valószínűleg csak harminc év alatt fog megtérülni, de az is lehet, hogy már nem az ő életében fog hasznot is hozni.
Aki nem hiszi, az kérdezzen meg egy igazi energetikust, ne egy kontárt vagy egy üzletkötőt.

zuulululu 2018.06.28. 14:42:52

@énisfélek: "Sokat nyerhetünk, ha a nyílászárók cseréjébe fogunk bele, mert a régi, rosszul záródó ablakokon és ajtókon szökik el a hő nagy része. Egy teljes ablakcserével mintegy 30%-kal mérsékelhető a fűtésszámla"

énisfélek 2018.06.28. 15:16:28

@zuulululu: idézem: "egy igazi energetikust, ne egy kontárt vagy egy üzletkötőt" ... és ne egy megélhetési bloggert :) Továbbá ide tatoznak még a kocsmai ivócimborák, a mindenhez értő szomszéd, valamint mindenki, aki bármilyen módon hasznot húzhat abból, hogy te ablakot cserélsz. És még nagyon hosszú a sor, akik vagy nem értenek hozzá, csak okoskodnak és azok is, akiket nem zavar, hogy neked mennyi pénzbe kerül az ő anyagi hasznuk.

efi 2018.06.28. 15:18:15

@zuulululu:
Laboratóriumi körülmények között, a legrosszabb és a legjobb ablakok különbségét feltételezve. Úgyhogy jó lesz az éves szinten pár tízezer Ft megtakarításnak is, vagyis simán lesz az 25 év, mire megtérül. Aztán persze sokan megint 15-20 év múlva cserélnek még korszerűbbre, így soha egyik csere sem térül meg.
Amúgy is boldog-boldogtalan ablakcserézik, mert: megunta, meg lejött a festék, meg legyen már osztás nélküli, meg a szomszéd is cserélte, meg új tetőcserép van és hogy néz már ki hozzá stb, holott a meglévő ablak nem rosszabb még annyival sem, hogy legalább ez a 25 éves nyereség meglegyen.

énisfélek 2018.06.28. 15:22:33

@énisfélek: Az interneten is található számos olyan fórum, ahol igazi hozzáértők valódi számokkal vezetik le egy ablakcsere megtérülését. Régi és új ablakok hőszigetelő képessége (Uw értékek) fűtési szezon hossza, szezonális külső-belső hőmérséklet különbség, stb.... és nem csupán parasztvakító százalékok. Szánj rá egy kis időt és keresd meg ezeket a helyeket.

zuulululu 2018.06.28. 15:23:47

@efi: Es a hoerzet? Tehat hiaba van 22 fok a lakasban, ha jol be a -10 fokos cug az ablak szelen/ajto alatt, stb?

énisfélek 2018.06.28. 15:27:36

@énisfélek: Aki huzatos ablakok ellen tíz ezer forintnyi tömítőcsík helyett millió forintos ablakcserét akar, azt sürgősen orvoshoz kell vinni.

Dr. Hamis Ábránd 2018.06.29. 10:59:22

@steery: A legnagyobb baromság a műanyag nyílászáró!! Azon túl, hogy a műanyag áldásos környezeti hatásairól nap mint nap kapjuk a borzalmas képsorokat, nyílászárónak is teljesen alkalmatlan a műanyag. Idővel elveszti a rugalmasságát, és tartósságát, szét eszi az UV, nem javítható, és egy gusztustalan érintésre is kellemetlen , takaríthatatlan felület jön létre rajta.. Az élettartamuk max 15 év, ami kiadás pillanatában nem annyira érdekli az embereket, csak amikor másodszor cserélik kezdenek gondolkozni. A Fa nyílászáról, a megfelelő minimális gondoskodás esetén száz éveket bírnak, vannak Magyarországon 4-500 éves Fa nyílászárók is, (Pl. a budai vár egyes lakóépületein) teljesen jó állapotban. Amiről ez a cikk egyáltalán nem tesz említést, a természetes filtráció( légcsere) ami belső levegőigényű gáz fűtésnél elengedhetetlen. Az ablakos nem fog rákérdeni milyen fűtésed van, csak beteszi a szép műanyag nyílászáród, te meg meghalsz szénmonoxid mérgezésben, mert 100% -os a szigetelés ( új fa ablaknál is) ha nem, akkor meg a konyhaszekrény mögötti két négyzetméteres láthatatlan penész okozta egyéb szövődményektől betegedsz le. Szóval az a régi nyílászáró nem mindig olyan rossz!!!

steery 2018.06.29. 13:50:35

@Dr. Hamis Ábránd: A jelen körülmények között a lehető legjobb megoldás a műanyag nyílászáró. Beszéltem faablakos szerelővel is előtte, és pont amiatt döntöttem a műanyag mellett, amiket ő mondott nekem. A fa drágább, tovább tart a legyártása és beszerelése, mert kevesen csinálják, így túl vannak terhelve. Én meg nem tudok annyit várni, 3-4-5 hónapokat egy ablakra. A műanyag - ha jól van kikeverve az összetétele - rendkívül tartós és mindenálló. Könnyű tisztítani, nem kell festeni, UV álló, kellemes tapintású, az élettartama minimum 20 év, de ha nem éri sérülés, akár 40-50 is lehet (addig meg nem élek még jó esetben sem). És mivel belül acélváz van, több légkamrával, nem nyekken meg úgy, mint a nehéz fa ablakkeretek, amik mind szorulnak alul és alig lehető őket becsukni, utána állítani meg képtelenség, mert lefelejtették róluk az átállító vackot.
Pont, hogy a természetes légcsere csökkentése volt a célom, hogy kevésbé legyen huzatos a lakás és lassabban hűljön ki, illetve hevüljön fel. Mivel villany fűtésem van és nem használok nyílt vagy zárt lángot sehol, nem kell tartanom semmilyen mérgezéstől. A penészedés kizárt, mivel inkább száraz a lakás, nem győzöm párásítani a levegőt. Szóval semmi sem igaz abból az én esetemben, amit írtál, a többi stimmel. :-D

Dr. Hamis Ábránd 2018.06.29. 14:19:37

Én megértem azt, ha valaki a pénz és idő szorításában ezt választja, de jobb ha tudja, hogy mik a kockázatai..
Hatalmas marketing rizsa áll a műanyag ablakok mögött, és ami állandó visszatérő elem bennük, hogy ezek a mai műanyagok már másak, mint a régiek, és sokkal jobban bírják a strapát. Az ellentmondás benne, hogy mivel új, a 20, de még a 10 éves tapasztalatok sincsenek meg, és régebbiek pedig pont hogy azt bizionyítják, mekkora hulladékok .. Tapasztalatból mondom, tavaly kb 15 lakás felújításakor szedtük ki, a 2000-es években berakott műanyagokat..

Láttál már valakit műanyag ablakot újrafesteni? Láttál már műanyag ablakot átalakítani, kipótolni, máshova beépíteni? Ha az a gumiprofil elveszti a rugalmasságát, ami a szigetelését adja, meg tudod venni hozzá valahol mégegyszer?
A sarkok megerősített fém pántjai általában berozsdásodnak, a nem vasalt részek megrogynak..
A fát kis kézügyességgel és egy felsőmaróval, még újabb 50 évre fel lehet készíteni.. Ha pedig szorul, akkor rossz a vasalat, de arról nem a fa tehet, a műanyaggal is előfordul..

A fa ablakok is tudnak 100% os légzárást, szóval az utolsó bekezdésem arra is vonatkozott..
Mindenesetre ha nem tudlak megmenteni a műanyagtól, akkor nem tudlak, bár a mindent ellepő műanyagszemét korántsem a te magánügyed, idővel majd talán eljön egy szemléletváltás..

Sajnos tényleg elég nagy az árkülönbség a műanyag, és a minőségi fa nyílászárók között, de ez kb. mindenre igaz, aminek van műanyag alternatívája..

takacsveca93 2018.10.21. 22:58:03

Mi is most kezdünk bele a lakás újításba, már így is rengeteg pénz ment el és inkább sajátot újítok, mint albérletet fizessek.
www.ujsagomat.hu/kik/aktualis-szorolap-szerdatol-24-10-2018/

TakacsLajos1 · http://kozpontiszelloztetes.hu 2018.11.13. 21:52:02

Azért ha valaki ablakokat cserél, gondoljon arra is hogy onnantól megszűnik a természetes szellőzés.
Hogy a drága energiát ne dobjuk ki, érdemes szerintem hővisszanyerős szellőztetésben gondolkodni.
süti beállítások módosítása