Otthonfelújítás

Feljött a csempe? Így javítsd!

2018. május 16. - Kontent

A tél a telken és a kertben is maradandó nyomokat hagy. Az egyik legfájdalmasabb ilyen nyom a burkolatoknál jelentkezik egy vagy több mozgó csempe képében. Hasonló ez ahhoz, amit ilyenkor az utakon tapasztalunk kisebb-nagyobb kátyúk képében. És a Közútkezelőhöz hasonlóan nekünk sem érdemes halogatni a hiba kijavítását, mert csak még több problémára számíthatunk.

shutterstock_282030389.jpg

A hiba fő oka is ugyanaz, mint az aszfalt esetén: a víz és a fagy közös tevékenysége. Amihez hozzájárulhatnak egyéb körülmények is, mint az idő vasfoga, vagy egy súlyosabb tárgy. Előbbi a fuga és a csemperagasztó állapotát ronthatja le, utóbbi a csempét törheti. De akár a növények gyökere, hajtása is közrejátszhat abban, hogy egy, akár évtizedek óta mozdulatlan csempe többé ne ragaszkodjon helyéhez.

Bosszantó hiba az ilyen, de ha van bennünk némi vállalkozószellem, akár mi magunk is javíthatjuk, különösebb szaktudás és extra szerszám nélkül is. Jó esetben nem kell vízszinteznünk, beton alapot készítenünk, vagy csempét vágnunk, viszont elsajátíthatjuk a burkolás alapjait. Lássuk lépésről lépésre!

 

Amire szükségünk lesz:

  • kültéri csemperagasztóra
  • ha nem csak feljött, hanem tört is a csempe, akkor pót csempére
  • fugázóanyagra
  • szerszámokra tisztításhoz, munkához
  • vödrökre keveréshez, tárolásához

 

Először tisztítsuk meg a területet a munkához. Szedjük fel a mozgó, vagy felpúposodott csempéket, majd szedjünk le ezekről és a helyükről is minden felesleges anyagmaradékot, legyen az ragasztó vagy fuga. A cél, hogy a felület, amivel dolgozni fogunk minél inkább tiszta és pormentes legyen.

Érdemes a betont is megvizsgálni, ahova vissza szeretnénk ragasztani a csempéket, mert ha repedezett, esetleg növények gyökerei is megjelentek, akkor komolyabb a baj. A megfelelő minőségű aljzatbetonra elsőként érdemes tapadóhíd réteget felvinni alapozásnak. A felvitel, száradási idő és egyéb tekintetben mindig tartsuk be a gyári előírásokat!

shutterstock_401425807.jpg

Ezek után jöhet a munka lényegi része, a csemperagasztás. A megfelelő állagúra kevert ragasztóból kenjünk a hordozófelületre és a csempére is egyenletesen, néhány milliméter vastagon, majd óvatosan tegyük a helyére a burkolatot. A körülötte lévő ép csempék segítenek, hogy a megfelelő szintbe tudjuk tenni (egy síkba a többivel). A szintezés során oldalt megjelenő felesleges ragasztót távolítsuk el, és már jöhet is a következő darab.

Egyszerűnek tűnik, de elsőre nem lesz az. Amennyiben nincs a helyén, vagy nincs szintben, inkább fussunk neki újra: szedjük fel és rakjuk le újra. Néhány lap esetén menni fog szemre is a munka, ha nagyobb felülettel dolgozunk, használjunk fugakeresztet, hogy megfelelő távolságban legyenek a csempék. Amiket a befejező szakaszban fugázhatunk is, ügyelve arra, hogy a fugaanyag egyenletesen felkerüljön a helyére. Nem csak esztétikai, vízzáró szerepe is van, szóval ebben az esetben is fontos a precíz kivitelezés.

shutterstock_528195469.jpg

A tisztaságra érdemes munka közben is ügyelni, hisz a felesleges ragasztót és fugaanyagot nagyságrendekkel könnyebb frissen eltávolítani, mint akkor, amikor már rászáradt a csempére, szerszámra. Csak figyeljünk, hogy a tisztogatás során el ne mozdítsuk a már lerakott lapokat.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű, kültérre való alapanyagokat használjunk, ezen nem szabad spórolni. A fagyállóság, flexibilitás, vízzárás elengedhetetlen, hogy ne jöjjön fel újra a csempe.

Ugyanazért és ugyanilyen fontos az előírások, például a száradási idő betartása. A kertben és a teraszon hatalmas éves hőkülönbség jellemző, nagy fizikai terhelést kap a burkolat és még sok egyéb hatás éri, csak akkor fogja ezt jól bírni, ha megfelelő alapanyagokkal, precízen dolgozunk.

És milyen jó érzés lesz pár év múlva ránézni a helyéhez ragaszkodó, általunk felrakott csempére!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr6013873888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid user name 2018.05.16. 15:54:14

A felfagyást úgy lehet megelőzni, hogy a kis lejtésbe rakott teraszra közvetlenül a burkolólapok alá egy szivárkólemezt is ragasztunk.

A prémium szivárgólemez a Troba plus de az horror drága, én kb tizedannyiét vettem egy kevésbé elegáns magyar gyártmányt.

prakp 2018.05.16. 18:15:35

Azért ez nem ilyen egyszerű...

Olyan apróságok, mint a vágógép, esetleg kopásállóság, méretpontossági osztály, satöbbi...?

Szerintem mindenki maradjon annál a fánál, amelyiket kapta.

remélemeztbeveszi 2018.05.16. 18:52:21

@prakp: "feljött a csempe" a címe, nem "burkoljunk teraszt". Pár már meglévő lap visszaragasztása nem egy ördöglakat.

maintenator 2018.05.16. 21:23:34

A legkockázatosabb, de kihagyhatatlan lépés a feljött csempe alatti, korábbi ragasztó levésése. Éles és keskeny vésővel dolgozzunk a helyén maradt csempe szélénél. Egyszerre csak kevés anyagot távolítsunk el ezeken a kényes helyeken. Egy rossz mozdulat, és az eddig jól leragasztott csempe feljön (lehet ennek a ragasztóját is levésni), vagy a csempe éle lepattan. Jó segítség sarokcsiszolóba un. gyémánttal bevont tárcs befogása, és ezzel óvatosan a fugákban mozogva átvágni az ép csempe mellett a ragasztót az aljzat betonig. Biztos kézzel kezelve a flexet, az ép csempéket ezzel kevésbé mozdítjuk ki a helyéről.

lenörd hofstadter 2018.05.17. 16:56:31

Csak szólok, a harmadik, csempekeresztes képen a függőleges lap minden évben fel fog fagyni. Meg amihez csatlakozik vízszintesen, az is.

Pic 2018.05.17. 22:03:16

Kedves Leonard,

Nem vagyok szakmabeli így érdekelne, hogy miért? ha megosztanád ezt az infót akkor hálás lennék.

Nem bántásból mondom de ami a nevedet illeti kicsit zavar a fonetikusság és az írott angol keverése. Anno vidéken járva láttam hasonlót "Tennis Klub" címmel. :))
süti beállítások módosítása