A burkolat fontossága a felújítás során  

2018. december 14. - Kontent

Lassan eljutunk a burkolásig, most már látom, hogy milyen sok dolgot kellet mérlegelni az anyagok, színek, minták kiválasztásánál és milyen sok mindent meghatároz, hogy mi kerül a padlóra és a falakra. Megpróbálom összefoglalni.

shutterstock_1205090050.jpg

Az álmom és a valóság

Van ugye az ideális eset a tervezésben: az ember leül egy belsőépítésszel és egy lakberendezővel, akik a víziója alapján a legapróbb részletekig kidolgozzák, hogy milyen terek és milyen részletek lesznek a lakásban. Ők ugye tisztában vannak a működéssel (pl. hogy mekkora ,milyen bútorozás lesz optimális az igényeinknek és az otthonunk adottságainak megfelelően) és az esztétikai érzékük is fejlett (hogy is nézzenek ki ezek a bútorok és milyen fal- illetve burkolatszín illik hozzájuk). Javaslatuknak és egy komolyabb elköltött összegnek köszönhetően jó esetben születik egy igényeinknek és a trendeknek megfelelő szép és jól használható otthon.

És van az általánosan elterjedt módszer, amit mi is követtünk. Volt egyfajta víziónk a lakás funkcióival kapcsolatban, amit az ízlésünknek és a pénztárcánknak megfelelően megpróbáltunk tervekbe önteni. Aztán menet közben egy csomó minden változott – ahogy jött szembe a valóság. Na, de vissza a burkolathoz, ami jó példa a fentiekre.

Tudtuk, hogy milyen stílus az, ami közel áll hozzánk és viszonylag időtálló is (minimalista, ipari) és milyen alapszíneket szeretnénk, amik tetszenek és nem kötik meg nagyon a kezünket (a szürke 50 árnyalata). Volt néhány bútorunk és lakberendezési tárgyunk (szerencsére nem túl sok), amik adottak voltak – ezeknek meg kellett találni a helyét.

Mindig benne van a pakliban, hogy mellényúlunk

Mindezek fényében kialakult, hogy milyen burkolatot szeretnénk a fürdőben (link) és milyet a konyha-étkezőben (link). Ahhoz, hogy ezeket kínkeservesen ki tudjuk választani, igyekeztünk figyelembe venni lehetőleg minden praktikus és esztétikai élményt. És még így is benne volt a pakliban, hogy mellé nyúljunk.

Amikor megjöttek a burkolatok, némi aggodalommal kezdtem puzzle-zni velük. Milyenek élőben, hogy adják ki, amit megálmodtunk, milyen fuga legyen, hogyan legyenek lerakva? Mert nyilván egy csomó minden más élőben, mint ahogy elképzeled termékminták és fotók alapján.

Fotó: Zalakerámia

Tényleg más, de nagy mellényúlás nem történt részünkről. A lerakás módjában, fugaméretben és színben kellett véglegesíteni a terveket – ebben nagy segítség volt a burkoló mester és a Pinterest, előbbi tanácsokkal, utóbbi mintaképekkel. Amúgy ez egy olyan lépés, amit mindenkinek javaslok: a földön kirakva a burkolat egy részét sokkal könnyebb dönteni a fenti kérdésekben. Ja, és tanácsot kérni is érdemes a mestertől, de azzal a kitétellel, hogy a döntés joga az mindig legyen nálunk.

20181214_081344.jpg

Mire van hatással a burkolat?

Volt, amin menet közben variáltunk, pl. nem terveztük, de végül beépített vécé lesz, de semmi olyan nem változott, ami miatt borult volna a burkolási terv. Van viszont olyan, amit meghatároz. Például a fürdő falszíneit a burkolatoknak és a fugának megfelelően. Vagy a használt konyhabútor pimpelését – más fogantyúkat kap majd és átfestjük, ill. a pultot cserélni kell.

Közvetlenül hatással volt a burkolat arra is, hogy milyen konnektorokat és kapcsolókat vásároljunk. Ahogy nyilván az is fontos, hogy a függesztékek, világítások se üssenek el színben, stílusban. A konyha-étkezőbe még nincs meg minden (pl. az asztal, de utóbbiba talán szőnyeg is kerül), ezek kiválasztásában is szempontnak kell lennie, hogy belesimuljanak az összképbe. De a falra sem kerülhet majd bármi, ha összeáll majd az egész lakás stílusa.

Aki ebbe a lakásba belép, az a konyha-étkezőben találja magát. Nem akarom túlértékelni ennek a jelentőségét, de az első benyomás fontos, akár emberről, akár lakásról van szó. Ennek a térnek érdemes rendben lennie, a többinek meg stílusban, színekben illenie hozzá, vagy épp kontrasztban lennie vele.

Két szempontból a burkolat biztosan fontos elem. Egyrészt meghatároz egy csomó mást, másrészt sokáig marad a helyén. Egy falat hamarabb festünk át, egy bútort könnyedebben cserélünk, minthogy nekiálljunk leverni és újrarakni a burkolatokat.

 A posztot a Zalakerámia támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr9714444404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.