Otthonfelújítás

Mit tehetsz a falra és a padlóra? Burkolattípusok

2018. július 09. - Kontent

Greslaptól metlachin át cementlapig – rengetegféle hidegburkolat létezik. Aki belevág egy felújításba, csak kapkodja a fejét a választék láttán. És valószínűleg hozzám hasonlóan zavarba is jön, hogy mi micsoda. Utánanéztem, hogy a legelterjedtebb típusok, nevek mit is fednek.

shutterstock_624603053.jpg

Természetes kő

Ez nem szorul magyarázatra, rengeteg típusa létezik tufától márványon át a mészkőig. Közös bennük, hogy sokba kerülnek (a rengetegtől a nagyon sokon át az igen drágáig), és hogy viszonylag nehéz velük dolgozni. Ugyanakkor a trendek felett állnak, örök értéket képviselnek.

Cementlap

Divatos, préselt kőburkolat, mely három rétegből áll. A sűrű keverékből álló kopóréteg öntéskor legalul helyezkedik el, használat előtt felületkezelést kap. Jellemző mintegy két centis vastagsága, ebben (is) eltér a szintén népszerű cement hatású lapoktól, melyek valójában mázas kerámiacsempék.

shutterstock_578214313.jpg

Kerámia

A klasszikus, legjobban elterjedt alapanyag, mely az agyag kiégetésekor keletkezik. Vörös, barna és sárga verzióját szokás megkülönböztetni, mázas és mázatlan változatát is használjuk. Falra és padlóra, kültérre és beltérre is használható, annak megfelelően, hogy milyen fagyás-, kopás- és karcállósággal, ill. csúszásmentességgel rendelkezik.

 

img_3361.jpg

Kép: Zalakerámia

Beton burkolatok

Szintén trendi alapanyag, mely sokféle formában, színben és díszítéssel kapható. Padlóra és falra, beltérre és kültérre egyaránt mehet. A beton lapok mellet a beton szerkezeti elemek, az öntött/csiszolt padlók, vagy épp a beton bútorok és szaniterek is népszerűek.

Terrakotta

Meleg hatású, 950- 1050 °C-on égetett termék, melynek jellemzője a porózusság. Máz nélkül nem fagyálló, és kopásállósága sem magas, ezért beltérben, alacsony igénybevétel mellett használatos.

Fajansz

Nem csak mosdóként vagy vécékagylóként, hanem csempeként is használatos porcelánszerű anyag. Porózus, fényes, beltéri használatra alkalmas alapanyag.

Metlachi

Anyagában színezett, matt, mázatlan felületű, alacsony vízfelvételű, zsugorodásig égetett kerámiatermék, melyet kőagyaglapnak is neveznek.

Greslap

Mind mázatlan, mind mázas verziója népszerű beltéri burkolatként. Az agyaghoz egyéb természetes anyagok őrleményét keverik, míg teljesen homogén nem lesz. Kemény, kevés nedvességet felvevő alapanyag.

image_0505x.jpgKép: Zalakerámia

Porcelán

Alapanyaga elsősorban a kaolin, mely kiégetve fehér, áttetsző, rideg, mázas verzióban használjuk. A minta a máz alá és fölé is kerülhet.

Tégla

És klinker verziója kül- és beltérben egyaránt alkalmazott ősi alapanyag. Sokáig, magas hőfokon égetik.

shutterstock_619968041.jpg

 

A posztot a Zalakerámia támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr3514079413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miadesign 2018.07.10. 14:38:32

Nagyon jól néznek ki és nagy segítség volt ez a cikk is, csakúgy, mint a többi bejegyzésed is. Ismerősömnek hasonló problémája van a lakásfelújítás miatt, mert nem tud dönteni, hogy mi kerüljön a falakra, viszont a segítségeddel már nem kételkedik az elképzelésében. Mi ezt az oldalt néztük még ötletek után kutatva, mivel szeretne valami egyedit a lakásába. lakberinfo.hu/belsoepiteszet/burkolatok/2016-11-04-3d-burkolat-egy-csipetnyi-muveszi-hangulat-a-terben/
süti beállítások módosítása