Otthonfelújítás

Milyen fűtésem legyen?

2018. június 25. - Kontent

Ahogy a bérházakban lévő lakások többségében, a mi, felújításra váró otthonunkban is konvektorok biztosítják a meleget. És mint a felújítók többsége, én sem ragaszkodom ezekhez, szeretnék korszerűbb, komfortosabb, jobb hatásfokú rendszert. Azt gondoltam, hogy könnyű lesz a választás, de tévedtem.

shutterstock_535904542.jpg

Mi a baj a jelenlegivel?

75 négyzetméterre jut két darab konvektor. Ezek kéménybe vannak bekötve két szomszédos szobában. A harmadik (utólag leválasztott) szoba, az előtér, a konyha és a fürdőszoba fűtetlen, aminek megvannak a következményei. Egyrészt a hideg, másrészt a penész lehetősége, ami ugyan eddig csak egyetlen ponton jelent meg, de ennyi fűtetlen helyiség mellett bármikor felütheti a fejét máshol is (a hideg felületen kicsapódik a levegő nedvességtartalma, a penészgomba pedig szereti a vizes közeget ugye).

Nem utasítom el alapból a konvektort (pedig nagyon nem korszerű és nem hatékony), de ilyen körülmények között mennie kell.

Mik a lehetőségek?

Pro és kontra.

Cirko, kombi gázkazán

Mellette: a legelterjedtebb megoldás, ami várhatóan jó hatásfokkal, megbízhatóan, hosszú távon ellátja a feladatát. A fűtés mellett a melegvizet is elkészíti, a mai modellek ráadásul programozhatók, sőt, a jobbak távolról, appon keresztül is vezérelhetők.

shutterstock_63237325.jpg

Ellene: macerás, hosszú ideig tartó és drága engedélyeztetés (lsd. gázterv). Sok elemből álló, hosszú építés, a végén tetemes bekerülési költséggel. A kéménybéleléstől a fűtőtesteken át a kazán és az emberek kifizetéséig – mindennek látható ára van, a végösszegnek pláne.

Elektromos kazán

Mellette: olcsóbb és egyszerűbb megvalósítás. Nem kell gázterv, sem kéménybélés, csak bika elektromos hálózat, fűtőtestek és a kazán, és kész is a komfortos rendszer.

Ellene: elég sokat olvastam róla, és arra jutottam, hogy marha drágán üzemel. Mintegy háromszoros áron, mint a gázkazán, ez pedig hosszú távon fájdalmas. Éjszakai árammal biztos lehetne faragni a költségeken, de tartok tőle, nem eleget.

Mika kazán
(kislakásokba ajánlott, konvektor helyére tehető, központi fűtésrendszert szolgál ki)

Mellette: egész jó hatékonysággal majdnem azt tudja, mint egy cirko gázkazán, de nem kell neki kémény, gázterv és eleve olcsóbb.

Ellene: 75 nm-re valószínűleg egy kevés lett volna, ráadásul falra helyezve lenne az igazi, hogy kintről szívja a levegőt, de nálunk a konvektorok kéménybe vannak kötve. Így bentről kapná a levegőt, ami a jól záró új nyílászárók mellett nem opció.

Klíma

Mellette: talán a legegyszerűbb kiépítés, és dupla funkció, ami a legfelsőbb szint miatt nagyon jól jöhet: nyáron hűt, télen fűt. Sőt, a harmadik tudás is fontos lehet, hisz szűri is a levegőt.

Ellene: hiába üzemel halkan egy korszerű klíma, valamennyi hangja azért csak van, és a levegőt is mozgatja, ami szintén zavaró lehet. A fő kérdés azonban nem a komfortosságé, hanem a gazdaságosságé. A mai klímák a régiekhez képest sokkal olcsóbban üzemelnek, de azért pl. nagy hidegben megkérik a fűtés árát.  

shutterstock_507015850.jpg

Felületfűtés

Mellette: a padló- vagy falfűtés szuper, bármi is hajtsa meg, nem véletlen, hogy egyre többen használják. A nagy felület miatt nagyon gazdaságosan lehet így fűteni (sőt, hűteni is), akár hőszivattyúval, napelemes rásegítéssel is. Komfortos is, hisz a fűtőtestek nem vesznek el helyet, és milyen jó, ha a fürdőszobában télen meleg a padló!

shutterstock_1111061273.jpg

majolika_kitti_1_korr.jpg

Fotó: Zalakerámia

Ellene: a legtöbb helyiségben nem terveztük a padló bontását (ráburkolunk a régi csempére és a parketta is csak felújítva lesz), enélkül pedig nyilván nem tudjuk kiépíteni a fűtésrendszert. Így a költségek igencsak nagyra nőnének, bár a végeredmény korszerű és szép is lenne.

Pár alternatíva, amik elve kiestek

A központi fűtések között egyre hatékonyabb alternatívák jelennek meg, mint pl. a pellet kazán, de inkább családi házakba valók, mint lakásokba, Az alternatív elektromos alapú fűtések egy része az üzemeltetési költségek (pl. elektromos fűtőpanel) miatt, mások (pl. az infrapanel) komfort kérdés miatt (állítólag szárítja a levegőt) estek ki.  

A választási szempontjaim valószínűleg nem nagyon különböznek az átlagétól: minél levesebb idő és pénz ráfordításából szeretnék kényelmes, megbízható és olcsón üzemelő megoldást.

És hogy mi lesz?

Nincs még végleges döntés, de a kombi gáz cirkó tűnik most a befutónak. Elsőre ugyan össze kell szorítani a fogunkat és elkölteni egy komolyabb összeget, végigcsinálni az engedélyeztetést és építést, de egy hosszú távú, takarékosan működő meleg és melegvíz szolgáltató rendszerünk lesz. Ami értéknövelő tényezőnek is a legjobb, ha egyszer eladnánk a lakást.

Ti mit választanátok?

A posztot a Zalakerámia támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7814058678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Smiky278 2018.06.25. 11:56:19

olcsofutes.blog.hu
Az egyik ismerősöm csinálta klímafűtésről, érdemes elolvasni

Irbisz 2018.06.25. 12:10:36

"A fő kérdés azonban nem a komfortosságé, hanem a gazdaságosságé. "

Mégis Miért? Ahol az ember lakik, igenis szempont a komfortosság, mert ha enm, kkor maradhatna a jelenlegi is.

Továbbá hiányzik az időtáv, mennyi időre terveznek itt maradni a lakók. Nem mindegy 3-5 v. épp 15 évben gondolkoznak.
És az alternatívák közül kimaradt egy harmadik radiátor beépítése, esetleg a régiek újra cserélése, mert egy korszerű radiátor hatásfoka messze jobb mint a régieké, és ugyan a korszerű cirkós, gázkazánokétól igencsak elmarad, de annyival olcsóbb h. ha nem 10+ évre terveznek ott maradni, akkor az is versenyképes alternatíva.

steery 2018.06.25. 12:29:05

Én tavaly kidobtam a gázkazánomat és a radiátorokat és helyette vettem villanyradiátorokat. 3 fázisúra kellett hozzá bővíteni a hálózatot. Mivel a gázórát is leszereltettem, kellett még villanytűzhely és villanybojler, meg pár új konnektor. Tettem ezt azért, mert 20-30 évre előre gondolkodva úgy vélem, a gáz csak egyre drágább lesz, a beszerzése külföldről macerás, a villany ára viszont vagy nem fog változni vagy olcsóbb lesz, főleg az új erőmű beruházások miatt. Ráadásul így 0 emissziós a lakásom.
Az első télen próbálgattam a fűtést. Kicsit több lett a fűtésszámlám, mint gáz esetében volt, de mivel idén nyílászárókat cserélek és javítok a hőszigetelésen, illetve nem fogok minden szobát állandóan fűteni, szerintem olcsóbb lesz a következő télen. Szerintem a magyar lakosság a következő 10-20 évben tömegesen fog átállni villanyfűtésre és a gáz szépen eltűnik az életünkből. Erre halad a technológia: a szénhidrogének kiszorulnak a lakossági felhasználásból. (Nem csak az autóknál, motoroknál.)
És ami a legfontosabb: a villanyradiátorokban nincs mozgó alkatrész, így nem kell szerelni őket, cserélni az alkatrészeiket, ami a gázkazánnál nagyon költséges volt. Ezek 20-30-40 évig is jók lesznek. Csendesek, mindnek saját termosztátja van és tág határok közt állítható a hőmérsékletük. És könnyen levehetők a falról, ha portalanítani kell őket.

Nancsibacsi 2018.06.25. 12:31:06

Fel nem foghatom hogy 2018-ban hogy jött ki a gázkazán. A kondenzációs kombi kazánok túlbonyolítottak, el fognak romolni, és rohadt drága a javítás. És ha elromlik télen mit csinálsz, hogyha nyáron is 1 hónap mire kijön a szerelő - addig csak ígérget? Kéményt béleltetni, készülék, engedélyezés, szerelés - eleve kész se lesz már idén. Ne arra alapozz hogy mit ígérnek - arra amit már megcsináltak. Egy klímás még kijön idén, egy gázos már nem.

Lakásba egyedi fűtés esetén egyetlen jó megoldás van: klíma. Ha fűtésre is kell, csak a japó jó - a többit felejtsd el. Mitsubishi, Toshiba - mást ne is nézz. Ha nem tudod megfizetni, akkor vegyél gázgazánt:-D
A klíma a kazánnál sokkal egyszerűbb szerkezet, meg eleve fel lehet tenni többet is ha nagy a lakás, így esetleges téli meghibásodás esetén se fagysz meg. H áramot köttesd be - ez +1 áramkör amire csak a klímákat lehet tenni, és téli időszakban kb 70%-os áron kapod ezekbe az áramot.

A klíma beszerzési + beépítési költsége alacsonyabb, az üzemeltetési költsége kb évi 5-10 napot leszámítva szintén alacsonyabb, és lehet vele hűteni is. Én se szeretem a klímát, de azért az évi 10-15 napért ami kibírhatatlan nélküle, illetve az esetleges fűtési kiesés miatt (távhő) backup fűtésnek felrakattam. Zúgni nem zúg - kint igen, de gondolom be van csukva az ablak, tehát a hang szigetelve van. Bent nincs miért zúgnia - ha nincs alultervezve a rendszer, akkor nagyon halkan fog üzemelni. Egy 60 nm-es lakást hűvösen lehet tartani 1 db 3.5kW-os klímával is ha kint 35 fok van - csak akkor üvölteni fog, még éjszaka is. Ha beleraksz kettőt, akkor meg meg se hallod, ugyanannyit fogyaszt, és tovább tart (mivel nem megy maxon folyamatosan).

Nancsibacsi 2018.06.25. 12:34:35

@steery: Villanyradiátornak mennyi a hatékonysága? Klíma SCOP 4.1 vagy fölötte (erre lehet H áramot igényelni), vagyis 500W-al 2KW-nyi hőt állítasz elő. A villanyradiátornál ez 1 körül van nem? Akkor MIÉRT?

igazi hős 2018.06.25. 13:01:10

@steery: "Ráadásul így 0 emissziós a lakásom." Ez poénnak is szar. A magyar árammix fele fosszilis eredetű. Egy hatékony gázos rendszer 1 kWh energiából 1,1 kWh hőt termel a lakásodban, a villanyradiátoraid ugyanezt az 1,1 kWh hőt 1,1 kWh áram felhasználásával oldják meg és ehhez 1,6 kWh gáz vagy 3 kWh szén felhasználása kell. Paksot is fegyelembe véve az 1,1 kWh áramod több fosszilis energiahordozót fogyaszt, mint a sima gázfűtés. (Ha klímával fűtenél, ott az 1,1 kWh hőhöz 0,3-0,4 kWh áramfelvétel tartozik, ami akár fele annyi CO2-t jelent, mint a gázos fűtés. De az sem 0 emisszió.)

0rdas 2018.06.25. 13:09:40

Én azért nem írnám le a gázkazános fűtést.

Otthon nálam van egy Vaillant kazános kör, 8 radiátor és egy padlófűtéskör. Na meg van egy Daikin multi.

Az tény, hogy kazáncsere és a klíma telepítés kb. egy áron van (1-1,3m Ft).

Szobánkénti termosztátok vannak, így minden helyiség saját időprogramot kap. Klímákkal csak a szobákat tudom fűteni.

Klímával fűteni nem komfortos. Hiába van minőségi klíma, visz. jó hőszigetelés, akkor is zajos és szelet okoz időnként. Plusz a fürdőszobák nincsenek fűtve.

Kimérve kb. 0-5°C alatt lesz gázkazán gazdaságosabb fűtés, mint a klímás.

Jelenleg úgy használom, hogy napközben 2-3 fokkal vissza van véve a fűtés és a klíma fűti fel a tereket, mikor hazaérünk, átveszi a kazános fűtés a hőntartást.

Ezzel a kb. 2-3 m3 gáz tudok kiváltani kb. 2kWh árammal.

igazi hős 2018.06.25. 13:11:57

@Nancsibacsi: Használtál klímát fűtésre? Nekünk van és ha hirtelen lehűl az idő ősztájban, akkor használjuk. De csak 1-2 órát, amíg nem vagyunk a szobákban, aztán lekapcsoljuk, mert nagyon nem kell, hogy meleg, száraz és poros levegő rohangáljon a lakásban. Télen viszont folyamatosan mennie kéne, hogy ne hűljön ki nagyon a lakás.

0rdas 2018.06.25. 13:15:00

@steery: Kicsit elizgultad ezt, sőt tévúton is jársz.

"gáz csak egyre drágább lesz, a beszerzése külföldről macerás, a villany ára viszont vagy nem fog változni vagy olcsóbb lesz, "
Ez bátorság. Paks II után nem vsz, hogy épül Paks III.
Elektromos autók elviszik a többletet, Paks I ráadásul le is fog állni.

"Ráadásul így 0 emissziós a lakásom."
Ahogy ezt Móricka elképzeli. örülj, ha nem barnakőszenes erőműben állítják elő az áramot.

Napelem (főleg szigetüzemben) lenne jó megoldás, csak az a kibaszott nap annyit nem süt nálunk és az áram tárolása is macerás.
index.hu/gazdasag/2018/01/04/nemetorszagban_mar_azert_fizetnek_hogy_valaki_fogyassza_az_aramot/
Ilyen problémák lesznek még bőven.

Mo. egy kibaszott síkság, vizierőmű eléggé lagymatag lehetőség.

A hülye Kárpátok is körbe vesz minket, Kisalföldön kívül nagyjából halott ügy a szélerőmű.

Így tök mind1, hogy külföldről áramot, vagy gázt veszünk.

kvp 2018.06.25. 14:16:36

Szerintem a hagyomanyos radiatoros melegvizes rendszer nem annyira elavult, a hoforrast pedig viszonylag konnyu kesobb is cserelni. Ugyanis egy gazkazan helyere barmikor rakhato elektromos vagy hoszivattyus. Egyszeruen a viz alapu rendszer kulonvalasztja a ho (vagy hutes eseten a hideg) termelesi helyet a felhasznalastol, azaz kozponti futo/huto rendszert biztosit.

Az, hogy gaz, aram vagy hoszivattyu inkabb attol fugg, hogy mennyi penze van az embernek elore. Persze jo a napelemes hajtasu hoszivattyu, de ar-ertek aranyban meg mindig a gaz a legolcsobb, foleg ha csak futesre kell. (egyebkent a gazos rendszer melle, ugyanarra a vizes korre bekotheto egy elektromos vagy hoszivattyus hutorendszer is, ami ugyan nem lesz annyira hatekony mint mindenhova a belteri egyseges legkondi, de annal sokkal olcsobb es meg huzatot se csinal)

gabiiii 2018.06.25. 14:48:18

Ha mindenképpen teljes fűtési rendszert akarsz cserélni, akkor hűtő-fűtő klímát vegyél. A gázkazán is drága, nem beszélve a járulékos költségeiről (kémény, engedélyeztetés, stb.) valamint a radiátorok kiépítéséről. A klíma ráadásul hűteni is tud.
De egyszerűbb és olcsóbb, ha csak a jelenleg fűtetlen helyiségekbe veszel egy-egy villanyradiátort. Ezek ára a teljes fűtés cseréjéhez képest elhanyagolható és a megspórolt összegből vagy tíz évig fűthetsz. Akkor is fűthetsz, ha a gázművek elzárja a gázt, mert szivárgást talált a ház vezetékezésében (egy régebbi bérházban ez simán előfordulhat).

laci_52 2018.06.25. 16:22:57

Meg kel tartani a jelenlegi rendszert + a konyhát és a fürdőszobát fali infra gáz-hősugárzóval fűteni. A leválasztott szobába is biztosan be lehet szerelni egy konvektort. Így a legolcsóbb: gázterv nem kell, a gázcsőrendszer bővítését két jó szaki svarcban egy nap alatt megcsinálja.

M_Ali 2018.06.25. 16:50:30

@steery: Emissziómentes? Az áramod 100% megújuló erőforrásokat használó erőműből kapod?

A többieknek: kombi kondenzációs kazán tervezéssel, kivitelezéssel együtt 2 hét volt.

ICPX 2018.06.25. 16:55:17

Hany evre tervezel a lakásban?
Mekkora a kereted a felujitasra?
Menyire jó a külső és ea belső szigetelés?

Három apró de fontos kérdés.
Ha a pénz számit nagyon, akkor a konvektorok lecserélést nagyobb teljesitményá konvektorra elgondolkoznék rajta. JObb esetben vésés nélkül meg vagy a cserével.
Hideg részekre kisebb konvektoron elgondolkoznék. vagy az fürdőben infrás megoldáson

Ha nagyobb összeget tudsz forditani felujitásra, Cirko kombikazánon elgondokoznék vagy a padló fátésen. Ez már nagyon függ az éplettől

Burgermeister 2018.06.25. 18:04:47

@steery: pontosan, én is erre alakítattam ki az egyik lakásomat ami ki van adva

a windows egy szemét 2018.06.25. 18:05:21

@steery:

"Szerintem a magyar lakosság a következő 10-20 évben tömegesen fog átállni villanyfűtésre és a gáz szépen eltűnik az életünkből."

A valóság viszont arról szól, ha a lakosság átáll az olcsóbb üzemre és nem fogy többé a drága, akkor az olcsót szép lassan felemelik a drága szintjére, oszt nézel ki a fejedből, hogy "demijért".

Kotorj utána a 20-30 évvel ezelőtti áraknak, pl. mennyi volt akkor a gázolaj amikor még csak kezdték pumpálni a népbe a diesel autókat, és mennyi volt akkor amikor már boldog-boldogtalan azt vett, mert az "ócó".

a windows egy szemét 2018.06.25. 18:10:38

Mi verte ki ennyire a biztosítékot, hogy percen belül cenzúráztad az igazságot?

Mekk Elek ezermester 2018.06.25. 18:35:52

A cikkben számos butaság, téveszme és városi legenda olvasható. Kérdezz meg néhány hozzáértőt, mielőtt marhaságokra kezded költeni a pénzedet.

Jóakaró 2018.06.25. 22:12:38

A sima gázos-cirkós rendszerben miért nem használunk a víznél jobb hőátadó közeggel rendelkező folyadékot pl propilénglikolt vagy bármi olyat ami a víznél erre alkalmasabb?Már ezzel is lehetne javítani a hatásfokon....?MÉNEM?:)

Térspecialista 2018.06.25. 23:23:08

@steery: Te aztán tudsz hülyeségeket írni... :)
"Ráadásul így 0 emissziós a lakásom" Mint mondjuk egy Tesla? Megsúgom a legtöbb országban összességében (előállítás-üzemeltetés) levetítve szennyezőbb, mint egy korszerű benzinmotor. Ugyanis az áram előállítása a legtöbb országban még közel sem "zöld".
"És ami a legfontosabb: a villanyradiátorokban nincs mozgó alkatrész" A cirkó által fűtött radiátorok mennyivel bonyolultabbak??? :/
" a szénhidrogének kiszorulnak a lakossági felhasználásból. (Nem csak az autóknál, motoroknál.)" Lakossági szinten lehet, de ez olyan mintha homokba dugnád a fejed... attól még ezeket az energiákat elő kell állítani, és az közel sem ilyen rózsás.

Elemér Erdélyi 2018.06.26. 00:28:11

...khm...pellet. Kandalló. Nem póniló, nem hintaló, hanem kandalló. Bizony.

Irbisz 2018.06.26. 06:53:17

@steery:
"Tettem ezt azért, mert 20-30 évre előre gondolkodva úgy vélem, a gáz csak egyre drágább lesz, a beszerzése külföldről macerás, a villany ára viszont vagy nem fog változni vagy olcsóbb lesz, főleg az új erőmű beruházások miatt. "
Hát ezt nem vélelmezni kellett volna, hanem utánanézni. A gáz ára és elérhetősége nem tudom hogy fog alakulni, de bármilyen energiaipari előrejelzés szerint az áram ára jelentősen drágulni fog a következő 10-15 évben. Itthon is.
Persze ettől még lehet hogy így is a tied a legjobb választás- csak nem annyira mint vélted.

Beer Monster 2018.06.26. 12:02:03

Önök a Tigáz kereskedelmi üzletágának műsorát hallották, adásunkat a Játék és muzsika tíz percben műsorával folytatjuk.

ennyire rossz következtetést levonni, amikor mára világosan rossz beruházásnak számít a cirkófűtés...

steery 2018.06.26. 14:33:04

Minden hozzászólónak igaza van. Épp csak a lényegről feledkeztek meg: egy társasházi lakásban nem nagyon vannak választási lehetőségek. Nem tudok például átállni geotermikus fűtés-hűtésre, nem építhetek be kályhát kéménnyel, nem szereltethetek fel a tetőre napelemeket vagy szélkereket, stb.
Azzal, hogy 0 emissziós lett a lakásom, a környezetvédelemmel kapcsolatos problémát ügyesen áthárítottam a szolgáltatóra és az államra: oldják meg ők, mint tőkeerős csoportok azt, hogy 0 emissziós legyen az áram előállítása, amit megveszek tőlük. Mert az áramot meg lehet termelni tisztán is. A gázt viszont nem lehet felhasználni tisztán. Még tökéletes égésnél is keletkezik szén-dioxid és vízgőz. Azzal, hogy csak áramot fogyasztok, lehetőséget adok az államnak arra, hogy fejlessze az erőművi kapacitást és tisztábban állítsa elő az áramot, mint korábban. Találják ki ők a megoldást, ezzel nem nekem kell foglalkoznom (nem érzem feladatomnak).
Bízom benne, hogy az idő igazolni fogja elgondolásomat.

Nancsibacsi 2018.06.26. 17:06:31

@igazi hős: "De csak 1-2 órát, amíg nem vagyunk a szobákban, aztán lekapcsoljuk, mert nagyon nem kell, hogy meleg, száraz és poros levegő rohangáljon a lakásban."
Ha nem kell meleg levegő a lakásba, akkor minek fűtesz? Poros mitől lenne? Van benne szűrő. Száraznak száraz, de a levegő páratartalmát elég könnyen lehet szabályozni: ahol túl párás, ott páramentesítőt használnak, ahol meg kevés a páratartalom, ott párásítót. Amúgy el kell hogy keserítselek: kb minden normális irodaházban klíma szolgáltatja a fűtést, és láss csodát: túlélik az emberek (valójában észre se veszik).

A kérdés itt csak az, hogy ez a villanyradiátor dolog hogyan jött ki? Akik erőműben dolgoztak, és olcsóbban - töredékáron - kapták az áramot, azok fűtöttek villanyradiátorral régebben. De eleve a klíma hatékonysága kb 4-5x mint a radiátoré, és klímára van H áram, ami 70%-os ár, radiátorra meg nincs. Akkor Szóval arról beszélünk, hogy alsó hangon 5-6x pénzbe kerül a villanyradiátort üzemeltetni, mint amibe a klíma fájna. Mondjuk 20 helyett 120 eFt szerintem rohadtul nem az a kategória, ahol az dönt hogy berakjunk-e +1 20eFt-s párásítót vagy sem.

Beer Monster 2018.06.27. 14:39:27

A klíma csak hűtés üzemmódban szárítja a levegőt.
süti beállítások módosítása