Otthonfelújítás

Kültéri kerámia- és burkolattrendek

2018. május 25. - Kontent

Lakberendezési újságokat lapozgatva úgy tűnik, hogy két, ellentétes divatirányzat jól megfér egymás mellett. A geometrikus, tiszta tereket előnyben részesítő minimalizmus és a romantikus, bohém vintage stílus. Annak ellenére, hogy nehéz lenne ennél a kettőnél különbözőbb stílust találni, van, ami számomra közös bennük – a hagyományos anyagok használata. Amennyiben a természetest és hagyományost olyan szélesen értelmezzük, mint én – a fától a téglán és át a betonig – melyek mind hagyományos építőanyagok, még ha ebben a formájukban a természetben nem is feltétlenül találhatók meg.

pj-06443-2-loc_6poszthoz_b.jpg fotó: Zalakerámia

„A kert az otthonunk kiterjesztése”

– szól a tervezői jelmondat, ami nyomot hagy a kortárs házakon és kerteken egyaránt. A most menő irányzatok nagy része nem nagyon tér el kültéren és beltéren. Persze nyilván más követelményeknek kell megfelelnie a kert és a terasz burkolatainak, mégis trendnek tűnik, hogy a ház burkolatának anyagai, színei, formái a kertben is megtalálhatók. 

A fa burkolat gyönyörű

– de nyilván az időjárás kitéve csak a legjobb minőségű, profin kezelt verzió lesz hosszú életű. Vagy a fa, ami nem fa. A fahatású kőburkolatok a lakásban és kültéren is egyaránt hódítanak. A legkülönfélébb alakú, méretű, színű és textúrájú lapok kaphatók, csak győzzünk válogatni. A lerakás módjában lehetünk kreatívak, akár parketta minta is kerülhet a kertbe.

shutterstock_420821695.jpg

A kőnél nincs ősibb burkolóanyag.

A valódi kő használata persze macerás és drága is, sok esetben jobban járunk a kőhatású lapokkal. Ezekből is nagy választékot találunk, akár a pala, mészkő, vagy pont a márvány ami tetszik nekünk. Ennek a trendnek egyébként megvan az az előnye, hogy várhatóan nem megy ki a divatból.

A beton és a cement ugyan nem található meg a természetben, de...

...mára bőven hagyományos építőanyagnak nevezhetjük ezeket. Melyek a szürke különböző árnyalataiban szinte bármilyen térhez illeszkedhetnek. Festve, vagy különböző mintákkal pedig bármilyen környezetet feldobhatnak, mert rossz hírük ellenére ezek sem unalmas, egysíkú anyagok.

shutterstock_674222221.jpg

Korábban a kerámia burkolatot síknak gondoltuk, mára az egyenes felületek unalmát a legkülönbözőbb textúrák törik meg.

A fa erezetétől a bőr mintáján át a textil hatásáig bármit képesek elérni a gyártók az extrém 3d-s falburkolatokig. Nagyon hatásosak és izgalmasak az ilyen felületek, csak a tisztíthatóságukra is érdemes gondolni mielőtt bevásárolnánk.

shutterstock_69791968.jpg

Aki a lerakásban keres inspirációt, az a hagyományos és fa inspirálta (pl. parketta minta) mellett sok mozaikkal is találkozhat a vonatkozó magazinokban és a Pinteresten. Színekben a fekete és kék köszön sok helyen vissza, de a csillogó, fémes felületekből is van most választék acél, ezüst és arany színben egyaránt.  Az olyan, különlegesebb alapanyagok esetén, mint amilyen az üvegmozaik, nincs kimondottan divatszín. 

albero_1.jpg

fotó: Zalakerámia

canvas_vvi-v_9_1.jpg

fotó: Zalakerámia

opera_53024_1.jpg

fotó: Zalakerámia

Jó tudni! A csempéknél  és padlólapoknál az adott termékcsaládokhoz terveznek a gyártók mozaik hatású kiegészítő elemeket, ezek az adott trendeket követik, és az adott család színmixei. Jellemzően bézs, szürke, fahatás, ami most a legnagyobb divat.

Kültéren nyilván fokozottan figyelni kell a minőségre a burkolat, a munka és a segédanyagok tekintetében egyaránt. A lapoknak fagy – és ütésállóknak kell lenniük (vásárlásnál a fagy és kopásállósági  "PEI szám" értékeket kell nézni), ahogy a ragasztónak és a fugaanyagnak is jól kell a hőmérsékletkülönbséget, és az extrém hideget is tűrnie. A lerakásnál elsődleges szempont az is, hogy a víz ne találjon utat a lapok közé és alá, és hogy minden gyártói előírást betartsunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7713963754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása