Otthonfelújítás

Új, felújított, vagy felújítandó? A lakáskeresés első dilemmái

2018. április 19. - Kontent

Aki lakásvásárlás előtt áll, az első eldöntendő kérdése, hogy újat, felújítottat vagy felújítandót vegyen. A kérdés első ránézésre csak a pénzről szól, pedig ennyire nem egyszerű a helyzet. Vegyünk sorra, pár szempontot, ami segíthet a döntésben, illetve írok saját tapasztalataimról is.

 shutterstock_1035155815.jpg

Pénz. Egyértelmű: az új lakások mindig drágábbak a használtaknál, a felújítottak a lelakottaknál. A helyzet valójában mégsem ennyire egyszerű, hiszen a CSOK és egyéb kedvezmények a vásárlók egy részét jobban támogatják új építésű lakás vásárlása esetén. Igaz, hogy a piac be is árazza a támogatásokat – ezeknek köszönhetően még magasabb az új építésű lakóingatlanok ára.

Kényelem. Akár saját célra, akár kiadásra keres az ember lakást, az új komfortosságával legfeljebb egy nagyon színvonalasan felújított veheti fel a versenyt. A felújítandóval szemben ezeknek az az előnye is megvan, hogy azonnal be is lehet költözni. Csak ne érjen csalódás minket a kivitelezés minősége miatt!

Személyre szabottság. Egy lakás akkor válik igazán otthonná, ha a benne élő igényeinek minél inkább megfelel. Ebben verhetetlen egy saját ízlés és igény szerint felújított otthon, ahol jó esetben kézre áll minden kapcsoló, testhez illik a kád és minden burkolatra örömmel nézünk. Az új építésű sem rossz választás ebből a szempontból, feltéve, hogy az ingatlanfejlesztés megfelelő szakaszában vásárlunk, amikor még a falszíntől a burkolatig beleszólhatunk sok mindenbe. A felújított lakás esetében nagy szerencse kell, hogy minden részletében passzoljon hozzánk.

 

Nekem személyesen az új építésű nem volt opció, csak kisebbet és/vagy máshol lévőt engedhettem volna meg magamnak, mint amit és ahol szerettem volna. Nyilván nagy varázsa lehet annak, amikor egy teljesen új otthonba költözik valaki, két dolog engem azonban akkor is elgondolkodtatott volna, ha ki tudtam volna fizetni egy ilyet.

Az egyik az, hogy nehéz felmérni, milyen minőségű a kivitelezés: mindenki hallott már horror sztorikat beázó, vagy penészedő falú új építésű lakásokról. A másik az értékvesztés, hisz akárcsak egy új autó, a birtokbavételtől (pontosabban az első kilométerek megtételétől ill. az első itt töltött éjszakáktól) már kevesebbet ér – hiszen már nem új, legfeljebb újszerű.

Felújított lakásból megnéztem párat a lakáskeresés során. Valószínűleg az átlagnál válogatósabb lehetek, mert kevés olyat találtam, ami akár már a hirdetés alapján is tetszett volna. Ami tetszett képről, az meg élőben nem volt az igazi – vagy a kivitelezés minősége miatt, vagy mert én másképp csináltam volna. És kinek lenne szíve az éppen csak felrakott csempét leverni?

carneval_metro-varia_cio_4_2.jpg

A kivitelezés minősége egyébként a felújított lakások esetén is lehet kérdéses, úgy pörög a lakáspiac, hogy a gagyit is megveszi valaki, ha más nem, akkor egy befektető, aki így is ki tudja adni.

A felújítandóból jó sokat megnéztem, végül egy olyat sikerült megvenni, ami a rossz állapotúak közé tartozik. Fűtéskorszerűsítéstől az ablakcserén át falbontásig elég sok meló lesz vele.

shutterstock_58978111.jpg

Ami szörnyű lesz nyilván, hiszen tovább tart majd, mint ahogy tervezem, többe kerül és kicsinálja az idegeimet. Reményeim szerint a vége jó lesz, mert jó esetben tényleg öröm lesz beköltözni és itt élni. Na de erről szól majd ez a blog...

Képek: Shutterstock és Zalakerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr9313841316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2018.04.19. 11:40:33

A felújított rendszerint (90% kb) azt jelenti, hogy a legolcsóbb fehér diszpóval kikenték, felraktak pár filléres csaptelepet, meg alaposan kitakarítottak. A valódi felújítás, ami ráadásul minőségi anyagokkal történik,az eladás előtt, az elég ritka, nem lehet ugyanis megfelelően érvényesíteni az árban (illetve gyakran túl durván akarják érvényesíteni a tulajok, aminek aztán a vevők elpárolgása lesz a vége), ráadásul riasztó lehet a vevőjelöltnek, hogy egy más ízlése által kialakított lakásba menjen, ahol nyilván nem fogja szétverni a frissen átalakított részeket. Sokkal jobb saját magunknak az alapoktól felújítani, persze felújítandó alatt nem kell feltétlenül lelakott, csótány, tégláig leverendő kecót érteni.

Dr.Genya. (törölt) 2018.04.19. 11:50:51

@para_noir:
Kb. ezt akartam írni Én is.
Annyival egészíteném ki,hogy manapság nem könnyű jó szakikat találni a szakszerű felújításhoz ,de ez már egy másik történet.

bontottcsirke 2018.04.19. 13:04:31

3 féle ember van:

1. Újat vesz, mert ő azt szeretné, hogy előtte senki se szarja már össze a wc-t (persze a melósok megteszik ehhe), magyarán új legyen és kész.

2. Aki felújítottat vesz. Ebben többféle minőség van, nyilván meg kell nézni, de általában ha magának újít fel az ember, akkor viszonylag tűrhető munkát csinál-én ezeket veszem, aztám max kifestek. Bármilyen szaki utólagos kendácsolása az +500 ezer, ha a gyógykezelésemet is számítom+plusz lehetnek olyan buktatók, mint az erkély feletti polikarbonát tető amit alpinista ma már el sem vállal.

3. Ő megcsinál mindent. Ez a kedvencem, ez beköltözés után 10 évvel is flexel, hétvégén, okosba, haverokkal szarul lerakott parketta stb. Ez is két altípus az egyik tényleg faszán megcsinálja, de minden hétvége egy pokol mellette a másik azt hiszi olcsóbban kijön, de mire összeírja az összes költségét kijön egy újépítésű passzívház.

Konklúzió: egy jól felújítottat kell venni, de szigetelési program nélkül az sem ér szart se.
süti beállítások módosítása