Otthonfelújítás

Ablakcsere kisebb döccenőkkel

2018. december 21. - Kontent

Nem szerettem volna lecserélni a szép régi fa ablakokat és a bejárati ajtót, de muszáj volt. Menthetetlenek voltak az eredetiek, az újragyártást fából nem engedhettük meg magunknak, így maradtak a műanyag nyílászárók. Sosem volt még részem nyílászáró cserében, érdekelt is, hogy hogyan történik. Gyorsan. Legalábbis maga a csere.

20181218_170050.jpg

Előzmények

Egy kicsit mesélek a rögös útról ahogy eljutottunk idáig. Ahogy azt szerintem csinálni kell, online tájékozódva és ismerősöket kérdezve megkerestem több céget, hogy adjanak árajánlatot. Azokból, akik adtak, az ajánlat minősége, az ár és a technológiai tartalom alapján futottunk még egy pontosító kört, ami alapján kiválasztottunk egy céget.

Részletkérdés, de ez volt az egyetlen, aki a felmérésért elkért ötezer forintot, azzal, hogy majd a megrendelésnél visszakapjuk. Aztán amikor megrendeltük a munkát, eltűntek. Nem teljesen, mert volt, hogy elértem a felmérést végző kollégát, csak az éppen nyaralni volt, máskor az irodát, akik nem tudtak mást küldeni. Egy darabig hitegettek, de ahogy fogyott az idő, kénytelen voltam elengedni őket (azóta se kerestek, hogy hello, mi van, jönnénk pénzért dolgozni) és villámgyorsan találni mást.

20181218_085927.jpg

Akikkel viszont épp ellenkezőleg - minden profin és gyorsan ment. Kijöttek kétszer, minden kérdést tisztáztunk, javasoltak, ha kellett és tartották a határidőket. Pedig év végén, mint kiderült, ez egyáltalán nem egyszerű, mert ilyenkor leállnak a gyártók, előtte iszonyatos hajtás van. Kicsit egyébként még jobb áron is dolgoztak, mint akikkel pórul jártunk, ráadásul a felhasznált vasalat is jobb minőségű.

Egy ajtót és öt ablakot kértünk, szerintem kb. átlagos műszaki tartalommal és szigetelési képességgel. Amiért nagyon küzdöttünk, de végül el kellett engednünk, az a redőny – hiányozni is fog a nyári melegben a legelső emeleten lévő, napnak kitett lakásban. Sajnos boltív van az utcai ablakok fölött, így kívülre nem kerülhetett redőnytok, az ablakok fölé pedig az áthidalók miatt nem fértek be (tényleg minden megoldást átbeszéltünk).

A beépítés napja(i)

Nem igazán tudtam elképzelni, hogy ki lehet kapni egy több mint százéves ablakot úgy a helyéről, hogy ne essen kifelé semmi, de sem a mászkálást, sem a parkolást nem tilthatom be, amiatt izgultam kicsit. A szakik megnyugtattak, hogy ne aggódjak, nem szokott gond lenni, ha mégis necces a helyzet, majd kiállítanak valakit az utcára, hogy őrizze az arra járók testi épségét.

A másik aggodalmam arra vonatkozott, hogy vajon rendesen leszigetelik-e a keret környékét. Ezek a szerkezetek és üvegek ugyanis elég jók ilyen szempontból, így hőhíd csak a beépítés során keletkezhet – amennyiben nincs rendesen szigetelve a régi fal és az új ablak között. Ezzel kapcsolatban a mi felújító brigádunk nyugtatott meg, akik majd a fal visszajavítását csinálják. Amennyiben kell, fújnak ők is majd purhabot, a javításnál pedig a szigetelés szempontja kiemelten fontos lesz.

A beépítést egy naposra tervezték, reggel fogadtam a csapatot és átbeszéltük, amit át kellett. Elmentem dolgozni, azzal hagytam ott őket, hogy hívjanak, bármi kérdésük van. Hát nem hívtak, így arról is csak akkor értesültem, hogy végül kétnapos lett a projekt, amikor munka után hiába kerestem őket és a befejezett munkát. Két ablakot sikerült kicserélniük első körben.

A menet egyébként annyi, hogy kiszedik darabokban a régi keretet, kitisztítják a nyílást, majd beállítják az új ablakot, fixálják és purhabbal szigetelik a környékét. Következő körben jönnek a kőművesek (ha nincsenek, akkor különdíjért az ablakos is felkérhető), akik visszajavítják a falat a csere környékén. Még egy körben az ablakos felteszi a párkányt és könyöklőt és kész is a munka. Egy rutinos csapat esetén és ha nincs gond, tényleg egész sima ügy mindez, ha annyira nem is, mint ahogy leírva tűnhet.

A mi esetünkben az egyik parafaktor az volt például, hogy a nyílászárók fölötti áthidalást ugye boltívvel oldották meg (nem volt még divatban a beton és a vas), az ív és a keret között pedig téglasorral töltötték ki az üreget. Na ezek a téglák nem akartak mind a helyükön maradni sajnos. Pótolhatók persze, csak nehezítették a munkát.

Meg is vagyunk

Végül két nap alatt elkészült minden, és ez sem rossz szintidő. A javítás még hátravan, azon még sok múlik, most annyit látok, hogy a vízszintesek és függőlegesek nagyjából rendben vannak, a nyílászárók pedig némi beállítás után könnyen nyílnak és csukódnak.

Ami meglepett, hogy mennyivel nagyobbak lettek az ablaknyílások belülről (mármint a mélységük). Logikus, hiszen a két szárnyból egy lett és nyilván a külső helyére kerül az új ablak. Csak éppen idő lesz mire megszokom, mert meglepően nagyot nőtt a tér. Kicsit aggódtam, hogy az új, modern forma idegenül hat majd, de ezzel pont semmi bajom, jól festenek a keretek a felújított térben.

20181218_170756.jpg

Amik közép- és hosszú távon érdekelnek majd:

  • nyitás/zárás/bukás legyen kényelmes és sima ügy mindig
  • hogyan alakul a fűtésszámla
  • résszellőző működése (ne legyen gond a páratartalommal)
  • redőny nélkül, belső árnyékolással hogyan tudjuk megoldani a nyári klimatizálást

Az nem kérdés, hogy kényelemben és szigetelésben nagyot léptünk előre.

canada_piramis.JPG

Fotó: Zalakerámia

A posztot a Zalakerámia támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr6314503034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cso zsi 2018.12.21. 13:20:34

Ahogy nézem, ez is nagyüzemi kontárkodás, mmint nálam.
Az ablakos cég korrektnek tűnt, az al-al-al-vállalkozó két emberéből az egyiket mintha az aluljáróból szedték volna össze.
A minőségi szerszámokra tekintve úgy gondoltam, képesek mjinőségi munkát végezni.
A képeiden látható a "purhabbal mindent megoldunk" című zöldség.
Utólagos utánaolvasáskor derült ki, hogy a "nem kevés, de nem is túl sok" purhab befújása után HAT (6) órát kellett volna várni, amíg az kitölti a réseket, a felesleget eltávolítani, és a takaróléceket felhelyezni.
Összesen nem voltak annyit két ablak, és ajtó cseréjekor.
A redőnyről az ablakos cég beszélt le, a kihívott redőnyös morgolódott kicsit, hogy ezt nem is érti....
Most van szép fehér ablakom, van ugyanaz a hőmérséklet a kecóban, és rövidebb vagyok 800ezerrel.

nice try · http://jehovatanui.blog.hu 2018.12.21. 13:35:34

2 ablak+1 ajtó 800.000? és még műanyagból!? ne haragudj de egy igazi balek vagy. azon kívűl, hogy mindenkit aki műanyagot épít be oda ahol inkább korhű módon kellene reprodukálva/felújítani az adott nyílászárót annak kezét törném.

AnnieC 2018.12.21. 13:37:30

Az eddig olvasott magyar ablakcserés sztorik és képek valahogy nem győztek meg arról, hogy a még egyben lévő régi ablakaimat cseréltessem iszonyat drágán újra.

AnnieC 2018.12.21. 13:58:14

@nice try: Na igen, az meg a másik, hogy egy régi épületbe nem akarnék műanyag ablakot rakatni. Profin felújítani vagy modern fa ablakra cserélni pedig valószínűleg nem lenne olcsó. Lehet, hogy hamarabb bontják el az épületünket, hogy modern lakóparkot építsenek ide is, mint hogy érdemes legyen nekem komolyabban babrálni az ablakokkal.

nice try · http://jehovatanui.blog.hu 2018.12.21. 14:06:47

@AnnieC: van pár működő opció a régi ablakok megtartására, részleges vagy teljes felújítására (még a festésük is benne van) - mely töredéke az itt megadott árnak.

yerico1 2018.12.21. 14:36:36

áprilisi árak, panelben cseréltettünk kompletten külső nyílászárókat. Itt ugyebár egyik oldalról olcsóbb minden, mert szabvány méretűek, amik olcsóbban tudnak lenni, másfelől minden ablak szúnyoghálós és redőnyös lett. Így 4 ablak + komplett erkélyfal ajtóval (3.XX * 2.20m) 540E forint volt.
Panelnél olcsóbb a bontás és a visszaépítés is, mert a fal a beton miatt egyenes marad. Viszont megnézve a régi, kibontott ablakokat iszonyat kókány munka volt anno, több centis résekkel az ablakkeret és a fal között, szigetelés semmi. Ezt mondjuk pótolta a távfűtés, elzárt fűtés mellett is kellemes(?) 24 fokot biztosítva télen.

AnnieC 2018.12.21. 14:49:28

@yerico1: Szüleimnél a panelban a gyárilag beépített műanyag ablak tök jól szigetel, csak épp a párkány alatt bejövő levegő mozgatja a függönyt :D

ujindafelhasznalonev 2018.12.21. 15:06:00

Két probléma is van:
- A homlokzati nyílászáró a homlokzathoz tartozik, nem a tiéd, nem cserélheted le a társasház beleegyezése nélkül. Ráadásul megbontod az egységes homlokzat képét.
- A keskeny egyrétegű ablakod és a vastag fal miatt a falban sokkal nagyobb hőhid lesz, ezáltal kevésbé fog szigetelni az egész szerkezet, mint egy felújított geréb tokos ablak és a vastag fal együtt.

További infók:
ablakprofilok.hu/felujitasi-modozatok-a-korabeli-szerkezetek-megtartasaval/
epiteszforum.hu/faablakaink-vedelmeben

Amineknevetadokelveszik 2018.12.21. 15:33:22

én inkább felújítattam a gerébtokos ablakokat. Szigetelés + dupla üveg beépítve, így lett kb fele az új műanyag ablak árának. Én mondjuk hidegrázást is kapnék egy műanyag ablaktól a fa után...
A fűtésszámlánk 17%-al lett kisebb mint a felújítást megelőző évben, de ebbe természetesen beleszólt az időjárás is, de a 10% megtakarítás tuti megvolt.
Az meg, hogy nem fúj a szél a lakásban megfizethetetlen.

Cufter 2018.12.21. 15:33:53

En is csereltem par eve ablakot es ablakkal egybeepitett erkelyajtot.
A cel a zaj csokkentese es a szellozes megszuntetese volt.
700eFt-ert kaptam egy tovabbra is zajos es az ajto aljanal szellozo nyilaszarokat.
Pedig egy tubus purhabot azota en is belefujtam. Nem vagnek bele megegyszer az biztos!

zsoci 2018.12.21. 16:57:47

Ez egyrészt baromira ronda lett, másrészt totál szakszerűtlen!
Ha már új balak miért kell egy régi házban műanyag? Miért nem lehet fa? Miért nem lehet olyan forma, mint az eredeti? A bejűárati ajtót meg nem is említem.
A szakszerűtlenségről: A nyers téglába nem lehet huzatmentesen berakni az ablakot. A PUR hab nem megfelelő rögzítés, pl. Németországban konkrétan ilyenért a bíróság kártérítést ítél meg, ez kontármunka. Se párazáráas, se hőhídmentesítés, se semmi. Aki azt így átvette, meg is érdemli.

tükörfúró 2018.12.21. 18:19:43

Az a beépítő, aki vakolat síkjáig nem javít vissza, szinte minden esetben kontár, esetleges munkát fog végezni.
Bízzál benne, hogy befúrtak és fülekkel is rözítették az ablakot, mert akkor legalább kiesni nem fog, ezeknél a régi házaknál sokszor nagyon rossz, laza téglák vannak az ablak alatt, és körül, amit kiszedni, javítani nem fog, hiszen ő nem végez kűműves munkát, innentől meg ráteszi az ablakot a valamire, aztán vagy körbreped vagy nem, lesz amilyen lesz ő mossa kezeit.
Én biztos nem veszíteném el a felső ablak nyithatóságát, illetve műanyag ablak esetén extrém szerencsés és száraz lakás az, ahol nem jelenik meg a sarkokban a penész. Ezután szokták kiszedni az ablakból a szigetelő gumit, hőszigetelés pápá, de legalább nem fekete már a mennyezet is.

cso zsi 2018.12.21. 21:26:23

@nice try: 2 ablak (+ a redőnyök), 2 ajtó, és a korhűség is meghagyva. Most én lógok ki a sorból, a többiek mind kiszedték a fatokot, és csináltak "panelt" a gangosból.

cso zsi 2018.12.21. 21:27:57

@zsoci: Miért műanyag? Jelenleg fából a háromszorosáért csinálták volna.
Magam is fát terveztem.

cso zsi 2018.12.21. 21:41:37

@tükörfúró: Nekem a tiplimentes, önfúró csavar sem tetszett, hiába 15-20 centi hosszú.
Az ablakok kb 6, az ajtók kb 8 helyen vannak odafúrva., a rögzítéssel nincs gond.
A képeken is látható "bejárati ajtó" egy vicc.
Kb 2 centi vastag hab-anyag.
Tény, hogy feltűnő hangot ad, ha valaki belerúgna, vagy baltával esne neki, de védelemnek nem nevezném.
A hangszigetelése szinte pont annyira kevés, mint a lecserélt, 2-3 mm-es üvegű, 120 éves ajtónak volt.

cso zsi 2018.12.21. 21:59:17

*Résszellőző.
Ezeknél az ablakoknál ha nem 90 fokban fordítod el a kilincset, csak 45 fokban, akkor fizikai zárás még van, de már a gumitömítés nem zár.
Én a felső ablakokat is bukóra kértem , de azt nem gondoltam volna, hogy a felső élére kerül a kilincs.
Bár nem vagyok alacsony, a 3 méteren lévő kilincshez segédeszköz kell. pl. létra. Az nem játszik adott helyen. Úgyhogy felszereltem egy távnyitó készletet. A prototípus mechanikus, de a távirányítós, páravezérléses, netről távirányítható is felmerült lehetőségként. :D
Majd a redőnyök automatizálása után. ;)
süti beállítások módosítása