Otthonfelújítás

Gipszkarton - előnyök és hátrányok

2018. július 05. - Kontent

Az általunk felújítandó lakásban egy helyiség gipszkarton fallal van leválasztva, így csíptek le egy kisszobányi helyet egy korábbi nagy térből. Elkezdtünk gondolkodni a szobák sorsán, és arra jutottunk, hogy egy kicsit ugyan másképp, de mi is variálnánk utólag a régi terekkel. Na de hogyan? Elsősorban saját történetünk kapcsán írok arról, hogy milyen érvek szólnak a gipszkarton mellett és ellene.

shutterstock_1018871041.jpg

Saját tapasztalatok

Némi sakkozás után abban maradtunk, hogy nincs rossz helyen a jelenlegi gipszkarton fal, csak a rajta lévő ajtónyílásnak kéne átkerülnie máshová. Ráadásul a hangszigetelése sem az igazi, azon sem ártana fejleszteni. Ezzel a faltípus két gyengeségére rögtön rá is tapintottunk.

Az ajtó áthelyezése nem megy, hiszen csak olyan helyre kerülhet nyílászáró, ahol a falban futó tartószerkezethez rögzíteni lehet a tokot. Nem tudom, hogy kivitelezhető-e ilyesmi a fal adott szakaszának megbontásával, a szaki szerint nem. Ahogy az utólagos szigetelés sem, hiszen ahhoz meg kéne bontani teljesen az egyik oldalt.

Így tehát gyorsan kiderült, hogy a jelenlegi falat bontani kell (nem fájt érte a szívem, a kivitelezése nem az igazi), de mi legyen helyette? Mivel az alsó szomszédnál nincs fal ezen a helyen, ezért mindenképp csak könnyű megoldásban gondolkodtunk – nem akarnánk egy szinttel lejjebb kikötni. Osztottunk, szoroztunk és végül csak a gipszkarton mellett döntöttünk. Gyorsan és olcsón kivitelezhető, és a súlya miatt szinte bárhova kerülhet. Ezek pedig nyilvánvaló előnyök, ahogy az is, hogy a vezetékelés is nagyon egyszerű benne.

Amire fokozottan oda fogok figyelni, az ugye a hangszigetelés, korábbi rossz tapasztalatom is van ezzel kapcsolatban. Nagyon nem aggódom emiatt, azt gondolom, hogy ha megfelelő a kivitelezés, akkor nem lehet gond. Gond még a sérülékenység – bútorral vagy mással könnyű az ilyen fal felületét, vagy akár szerkezetét is megrongálni. Nagy gondot ez sem jelent, hisz a javítás sem nehézkes.

shutterstock_423392731.jpg

Amivel viszont nehezen békülök ki, az az, hogy még egy kép felrakását is csak körülményesen lehet kivitelezni. Arról nem beszélve, hogy ha utólag polcot vagy más bútort szeretnék felerősíteni, minimálisak az esélyeim (ha tudom, merre fut a tartószerkezet, ahhoz azért ésszerű keretek között lehet rögzíteni).

Mire jó még a gipszkarton?

Könnyűszerkezetes ház esetén külső fal is készülhet gipszkartonból. Na ebben az esetben a szigetelés para duplán jelentkezik, hiszen a hang mellett a hőszigetelés szempontja is előtérbe kerül. Az általános mondás, hogy megfelelő kivitelezéssel ez is megoldható, de pl. a hőhidak miatt tényleg alaposnak kell lenni. És azért, hogy az a szigetelés hosszú távon is jó legyen, pl. bogár vagy nedvesség ne tegyen kárt benne. A könnyűszerkezet másik gyengesége nem küszöbölhető ki – a hőtartó képessége mindig rosszabb lesz, mint egy hagyományos téglafalé.

img_3467.jpg

Burkolt gipszkartonos felület - Kép: Zelekerámia

Még egy korábbi, negatív tapasztalatom van, nem tudom, hogy a gyenge kivitelezés, vagy az anyag sajátossága miatt. A fal felülete ugyan nem reped (ahogy a téglafalnál előfordul) az épület mozgásának hatására, de ahol a hagyományos fal és a gipszkarton találkozik, ott megjelenhetnek hibák.

És még mire használják? A rosssz minőségű és egyenetlen felületű falakat le lehet burkolni vele, de utólagos hangszigetelés is készülhet a segítségével. Álmennyezethez is használható, ahogy a hibák javítására, takarásra is ideális.

Összefoglalva

Előnyök: olcsó, sokoldalú és gyorsan lehet vele dolgozni. Jól alakítható, sík, nem reped, ha nem bántják.
Hátrányok: rossz hőtároló, nem vízálló, utólag nem, vagy nehezen alakítható, kevésbé és körülményesen terhelhető, sérülékeny.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr4514079263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2018.07.05. 13:42:04

Pár tipp:
Ha a kép vagy egyebek akasztása szempont, első rétegkén OSB lapot szoktak használni, arra a gipszet. (Ahogy a fenti fotón is) Kissebb elefántokat is bír. Amúgy a gipszhez is vannak spéci tiplik, egész sokat bírnak.

Hangszigetelés céljára vannak akusztikai szigetelők is, de hétköznapi célokra közfalba már a 90-es

morph on deer 2018.07.05. 14:01:19

@morph on deer:
Mondom 90-es üveg- vagy kőzetgyapot már megfelel, tapasztalataim szerint.

A vízállóság beltéri alkalmazásnál nem tudom, miért önmagában szempont.
Vizes helyiségeket amúgy is vízzáróvá lehet és kell tenni, ami az erre a célra gyártott sokféle anyag és módszer bármelyikével megoldható, vagy eleve a speciális, vizes helyiségekhez gyártott lapokkal.

Ma már tucatnyi változat létezik egyébként, van akár szegelhető/csavarozható rost erősítésű gipsz is, az még az ütés-verést is bírja.

Ha a hétköznapi gipszfalat egy úgynevezett ‘non-voven’ kiegyenlítő “tapétával” húzzuk át, akkor sokkal többet bír, sima és festhető is lesz.

A falak találkozásánál az üvegszövet (vagy más) szalag használata a gletteléskor alapvető, és ha jól csinálják, akkor soha nem fog megmoccanni sem.

Egyébként a svédek, norvégok, finnek évtizedek óta így építkeznek, és a házak nyugodtan bírják a mínusz 20-30 fokot is, azaz lehet jól szigetelni!

Érdemes utána nézni, mert sokkal hatékonyabban és egyszerűbben lehet vele építkezni, mint bármi mással.

Janossz 2018.07.05. 15:36:51

" Ahogy az utólagos szigetelés sem, hiszen ahhoz meg kéne bontani teljesen az egyik oldalt. "

A hanggátlás (léghang, tehát levegőben terjedő, pl. beszéd) a tömeg függvénye.
Kétoldali egy-egy réteg gk átborítással lényegesen javítható.

Janossz 2018.07.05. 15:39:59

"Könnyűszerkezetes ház esetén külső fal is készülhet gipszkartonból."

Igen. A külső fal belső felületképzése, ahová már nem jut el a víz, a külső réteg(ek) által védett lévén.

de let e ... 2018.07.05. 16:27:32

Nesze semmi fogd meg jól ... ezért kár volt pötyögni a gépen , semmi érdemlegeset nem írtál .

a windows egy szemét 2018.07.05. 17:41:35

Gipszkartonnal lehet egy lakás egyéniségét a legjobban páros lábbal a földbe taposni. Ócó, szok, gagyi, problémás, de a kínai piaci mentalitás a lakásfelújításban is a legfontosabb szempont.

Péter Kelsch 2018.07.07. 13:18:49

Évek óta ebböl élek sajnos a blog irója sokban téved pl van vizálló karton több féle is,képekhez van rigips tipli,akár az egész falat elsö rétegben osb lappal fedni v fa betétezni stb...

olimpiam 2018.10.17. 00:58:22

hangszigeteléshez ajánlom a phonestart ( wolf-bavaria termékek)
süti beállítások módosítása