Otthonfelújítás

Mitől lesz szép a fuga?

2019. január 11. - Kontent

Amilyen nehezen ment a burkolat kiválasztása a fürdőbe és a konyha-étkezőbe, annyira könnyen ment a fuga méretének és színének megválasztása. Pedig ezt is tök fontosnak gondolom, rengeteget számít, hogy hogy néz ki és ez is hosszútávú döntés.

shutterstock_121902175.jpg

Miért fontos a fuga?

Pár évtizede mintha egyáltalán nem lett volna tényező, hogy mi kerül a csempék közé. Ezt megfigyelhetjük, ha egy régebben épült vagy felújított lakóépületben körülnézünk. A fuga méretét a hagyományok alapján választották adott burkolathoz, amitől csak néha tértek el. Jellemzően a kis laphoz minimális, akár nullához közeli, a nagyobbakhoz 3-4 mm fuga ment. Az anyag pedig mindig fehér volt, ha jól tudom, nem is létezett speciális fugázó anyag.

20181222_114056.jpg

Ami persze működött, hiszen ehhez szokott hozzá mindenki, de azért nem a legjobb megoldás. A padlón például mondanom sem kell, hogy nem feltétlenül a legpraktikusabb a fehér szín. A rendmániások tisztogathatják napestig, a többiek meg várhatják, mire egyenletes szürke lesz a használattól. A régi anyag sem volt az igazi, hosszú távon nem feltétlenül maradt a helyén.

A mostani fugázó anyagok jobban bírják a viszontagságokat és állítólag könnyebb velük dolgozni is. Design szempontból ezeknél sokkal fontosabb és előnyösebb számunkra, hogy szinte bármilyen színben készülhetnek. Ha akarjuk, a burkolathoz hasonló színt választunk, de a totál elütő árnyalat is jól nézhet ki.

20190104_160540.jpg

20181227_153817.jpg

Hogyan választottunk?

Három dolgot kell ilyenkor kitalálni: mekkora és milyen színű legyen a fuga, ill. milyen szegélyléc kerüljön mellé. Magától is kitalálhatja mindezt az ember, de én bevontam a burkoló kollégát is a döntési folyamatba, mert tök jó dolgokat mondott. Dolgozott már ilyen és/vagy hasonló burkolatokkal, volt, amit fotón is meg tudott mutatni.

Tudtam, hogy a konyhafalra kerülő fehér csempéhez minél kevésbé hangsúlyos fugát szeretnék, egész egyszerűen azért, mert olyan szép magában és a térbelisége is így hangsúlyos igazán. Színben passzoló, sima fehér fuga megy ide két milliméter vastagságban. Vékonyabbat is el tudtam volna képzelni, de az esetleges méretbeli eltérések miatt nem javasolta a szaki.

 

20181227_153841.jpg

20190106_104241.jpg

Igen, számolni kell azzal, hogy a lapok, ha pl. nem lézervágottak, akkor egyáltalán nem garantált, hogy ugyanolyan szélesek ill. hosszúak. Ehhez érdemes tisztában lenni azzal, hogy a burkolatoknak van névleges és valós (vagy gyártási) mérete. Utóbbi a gyártástechnológia és a szabványok szerint is akár 1-2 mm eltérést is megenged -amivel számolnunk kell. Ennek nem kell minket meglepetésként érnie, hiszen a csomagoláson található kaliberjelölés alapján tudhatjuk, hogy milyen valós méretre számíthatunk. 

A padlóra és a fürdőszoba minden felületére –  a talán legelterjedtebb - három milliméteres fugaméretet kértük. A 33x33-as és a 30x60-as burkolathoz is jól mutat, sem túl nagy, sem túl kicsi. Árnyalatot a lapok színeihez választottunk - a színminta alapján, hogy ne kelljen kevergetni. Két szempont volt: lehetőleg a piszok minél kevésbé látszódjon meg és minél inkább hasonlítson a fuga a burkolat egy domináns színére. A szegélyléc esetén nem hezitáltam sokat, fémet szerettem volna és mattot, ilyenből egy volt csak.

Milyen lett?

Végeredmény még nincs meg mindenhol, de azokon a felületeken, ahol kész a munka, ott tetszik, ami látszik. A többin pedig tetszeni fog! Hiszen a lényeg, a fuga helye már látszik, így az is, hogy a burkoló szépen dolgozott.

A lapok a helyükön, az élek összefutnak, a fugaméretek ugyanolyanoknak tűnnek.

A posztot a Zalakerámia támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr3814516366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teuer 2019.01.11. 17:11:38

Hi! A 3mm fuga, az ezüstszürke ès a bahama beige szinü fuga mindenhez megy.

gyedmaróz 2019.01.11. 17:46:31

A jó fúgához három dolog kell: a rést gondosan kitisztítani a csemperagasztótól, ezután mélyen kitölteni a fúgázó anyaggal, (a sűrűséget állandón tartani, mert színeltérés léphet fel) és némi kötési idő után elsimogatni átlósan. Kb. 3x annyi idő, mint amit rá szoktak szánni.

Gtusa 2019.01.11. 18:06:55

A profi burkolót onnan ismered fel, hogy a sarkok futnak a hézag 1mm alatt van. A képeken nem úgy tűnik, hogy a sarkoknál szépen lenne levágva a csempe ráadásul hogy lehet a kádnál ilyen bénán elrendezni a lapokat. Ha középről elkezdi a két szélét arányosan levága tökéletes. Így nagyon ronda.

Wulfie 2019.01.20. 21:44:38

Szuperül néz ki. Mi is éppen felújítás alatt vagyunk, stresszes, de tudom, hogy megéri majd.
www.ujsagomat.hu/pepco/aktualis-szorolap-csutortoktol-10-01-2019/ dekorációkat meg hasznos dolgokat innen veszünk, ha kész lesz
süti beállítások módosítása