Otthonfelújítás

Így ne menjen rá a lakásfelújításra a jószomszédi viszony

2018. július 25. - Kontent

Nyilván a lakásod felújítását senki nem tilthatja meg – a te tulajdonod, jogod van kedved szerint alakítani. Ahogy az is egyértelmű, hogy nem tehetsz azt, akkor és úgy, amit csak akarsz – hiszen a felújítással mások életébe is belenyúlsz. Egy klíma kültéri egysége elcsúfíthatja az egész homlokzatot, ahogy egy ütvefúró hajnali bevetésen felverheti az egész lakóközösséget. Mint az élet oly sok területén, könnyen egymásnak feszül tehát magán- és közérdek. Lássuk, milyen írott és íratlan szabályok vonatkoznak a kényes helyzetekre.

shutterstock_529237423.jpg

A házra vonatkozó írott és íratlan szabályokkal kapcsolatban jó esetben a közös képviselő képben van. Aki felújítást tervez, érdemes elsőként őt hívnia, hiszen valószínűleg jónéhány hasonló történetet végigcsinált már. Hogy pontosan mit érdemes kérdezni, az nyilván annak függvénye, hogy mit tervezünk, de adunk pár tippet.

Ablakcsere esetén felmerül, hogy választhatunk-e műanyag ablakot, vagy csak a fa engedélyezett (ez mondjuk a legtöbb esetben látszik az épületen is), az is kérdés, hogy mennyire kell hűnek maradnunk az eredeti ablakformához. Az sem egyértelmű, hogy klímát telepíthetünk-e, még abban az esetben is nemet mondhat a szabályozás, ha korábban a lakóközösség más tagjai klimatizálták otthonukat. Olyan további alapkérdésekkel kapcsolatban is képben lehet a közös képviselő, hogy beköthetjük-e a kazánt az általunk kinézett kéménybe – de persze a végső döntést erről a hivatalos szerv mondja majd ki.

traver_3.PNG

Kép: Zalakerámia

Számtalan részletkérdés is felmerül majd, amiben segítséget kérhetünk. Attól kezdve, hogy hogyan tudjuk a sittet tárolni és elszállítani, egészen addig, hogy hogyan parkolhatnak a szakik a ház mellett. Már csak azért is érdemes minél több kérdést átbeszélni a közös képviselővel, hogy megelőzzük a későbbi vitás eseteket, súrlódásokat a lakóközösség többi tagjával.

Amivel biztosan fel fogjuk húzni a szomszédokat, az a zaj – senki nem szeret falfúrásra kelni, esetleg feküdni. A hangoskodással kapcsolatban országos érvényű törvény mellett helyi rendelet és a házirend is rendelkezhet – ezeket mindenképp érdemes tanulmányozni. Jellemzően munkaidőben zajonghatunk, de az irányadó mindig a legszigorúbb szabályozás, ha ez engedi a szombati hangos munkavégzést, akkor ez is belefér.

shutterstock_1112685227.jpg

Az írott szabályokat legfeljebb szigoríthatják az íratlanok. Akár az összes folyosón is kiplakátolhatjuk, hogy nálunk kellemetlen következményekkel járó felújítás zajlik, attól még nem bonthatunk falat hajnal hatkor. Sőt, ha a szomszédunknak kisgyermeke van, aki minden délután alszik egy órát, vegyük ezt figyelembe, és ebben az időszakban inkább a nagy zajjal nem járó munkálatokkal haladjunk! Lehet, hogy pár napot nyerhetnénk, ha hanyagolnánk az empátiát, de szomszéddal egy életre megronthatjuk így a viszonyt.

Az íratlan szabályokkal kapcsolatban az empátia a legjobb tanácsadó. Aki képes a szomszéd helyébe képzelni magát, az azt is el tudja dönteni, hogy mit és hogyan illendő megtenni. A legjobb pedig a lehető legtöbb konfliktushelyzetet előre elkerülni. Aki például a közvetlen szomszédokhoz előre becsönget és megbeszéli velük a tervezett munkálatokat, már sokat tett a békefenntartás érdekében.

Az írott szabályokat pedig mindenki megtalálja. A házirendet alapból érdemes átolvasni, a homlokzatot érintő változásokról az önkormányzat rendelkezik, ha rendelkezik (műemlékvédelmi épület minősített eset). Szakmai kérdésekben a mesterek segítenek, hogy szükséges-e engedélyeztetnünk valamit, van-e olyan szabályozás, aminek meg kell felelnünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr214124535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomplanet 2018.07.25. 12:12:57

Múltkor hajnali kettőkor úgy rúgta a szomszéd az ajtómat, annyira megijedtem, majdnem kiesett a kezemből az ütvefúró.

T2006 2018.07.25. 12:29:50

Nem tudom egy tömbház homlokzatán mit lehet elcsúfítani. Ha klíma kell, senki szépérzéke miatt nem döglök meg a legfelső emeleti szaunában.

fbal02 2018.07.25. 13:05:53

Teljesen mindegy, h milyen házirend van, a lakóknak fogalmuk sincs mikor csaphatnak zajt, de általában nem is érdeli őket. Nálunk is van simán, hogy vasárnap este 7-kor lazán el kezd fúrni valaki mert neki akkor van szabadideje, hétközben dolgozik. Szabadságot meg erre nem fog kivenni. A másik, hogy a lakók nem mernek semmiér szólni manapság mert félnek ezért a fúró szomszéd a legnagyobb megelédegettséggel folytatja a fúrást vasárnap este is.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2018.07.25. 13:31:49

Zajártalom? ugyan már: családi háznál sem jó, reptér mellett lakunk. Nem annyira zavaró, 5-10 másodpercig nem hallom a TV-t, vagy annak a hangját akivel beszélgetek és csak napjában 30-50 alkalommal, tényleg nem zavaró.
Ami több, mint zavaró:
-ugyanennyi alkalommal az a néhány tonna kerozin a le és felszállás mellékterméke
-a szomszéd kutyája, mert elmentek nyaralni és az a szegény állat már napok óta vonít, órákon keresztül..
-a másik kedves szomszéd akinek a garázsába beköltözött egy hajléktalan és szeptembertől áprilisig szeméttel tüzel egy illegális 2m magas kéményen keresztül, márciustól novemberig meg az udvari pottyantósát lehet szagolni (évek óta van csatorna és tilos a pöcegödör használata)

öreg baka nem rakéta 2018.07.25. 13:50:42

"jogod van kedved szerint alakítani."
Azért ez messze nem így van, csak a setétek verik ezzel a szügyöt:)

öreg baka nem rakéta 2018.07.25. 13:53:30

@fbal02: Ez így messze nem igaz,legfeljebb az alárendelt, megalkuvó viszonyban élők számára. Érdekes, nálunk mindig ki van írva, hogy hol meddig megy a barkácsolás. Soha nem este.Az igaz, hogy itt nem mindenhez értő suhancok laknak.

pushup 2018.07.25. 15:59:06

hehe ... pár éve lakásfelújítottam. mivel a munkarendem lehetővé tette, szigorúan hétköznap 9-16-ig csináltam bármi hangosat.
ha azt hiszed, hogy nem találtak meg a szomszédok ...
miközben hordom le a sittet az odarendelt konténerbe, a földszinti banya elkezd kuruttyolni a poros lábnyomok miatt a lépcsőházban ... nyilván a felmosót a tökömre kellett volna kötni, hogy egyből fel is takarítsak magam után minden körben ... aztán bezárta a lépcsőház ajtót (miközben éppen két teli vödör sittel nyargaltam a 60. körömet
később a férje kopogott rám (feljött a földszintről a harmadikra), hogy borzasztó ez a fúrás, ez a zaj, hagyjam abba! (kedd volt, délután fél 3) visszakérdeztem, hogy szerinte mikor kéne a lambériához a párnafákat felraknom? nem érdekli, szerinte ne rakjak fel lambériát

depe wolrd (törölt) 2018.07.25. 20:20:21

A felettem lakó már 06,04-től felújít. Először a liftre azt írta ki, hogy 10 napig fog tartani, 06.14-ig. Kb. tartott addig, utána 1 hét szünet, majd folytatódott a mindennapos pakolászás, fúrás.... mindennnap dolgozik a lakásán pár órát meló után. Akár este 10 után is. Szóltunk neki többen.... mindenkinek azt mondja nincs szabija, elszámolta magát, hetekig dolgozni fog a lakáson.....

2 napja este felmentem hozzzá, megkérdezzem meddig fog tartani...
nagyjából a csávó saját bevallása szerint suli kezdésre végezni fog, ill. végezni kellene a gyerekek miatt. De nem gond ha késik 2-3 hetet, mert addig a mamához elköltöznek...

Itt kibukott belőlem az inteligems énem, közöltem vele, mi a k..va any...at képzelsz magadról....... először köpni-nyelni sem tudott, mert nem szokta meg tőlem..... itt fogsz fúrkálni felettem októberig, te f.sz....????

Láttam a tekintetén, szöget ütött a fejében a mondandóm.... Faképnél hagytam.

Ennek 2 napja, nincs zörgés, fúrás, pakolászás azóta.

Stohl András 2018.07.26. 15:52:00

A legszemetebb dolog, amikor az elhalado repulon, meg utvefurnak is.

fbal02 2018.07.28. 02:04:55

@öreg baka nem rakéta: Hát hogy nálatok (remélem nem baj a tegezés) hogy megy azt nem tudom, de nálunk így megy. Van, aki kiírja, hogy lesz felújítása és egy csomóan még egy cetlivel se tisztelnek meg. Nálunk pl 8 lakás van a mi folyosónkon és olyannyira nem mernek szólni a szomszédaim semmiért, hogy akár disznót is vághatnál a folyosón vasárnap este 10kor, akkor sem fognak kijönni szólni. Mindig van jónéhány lakó, aki szarik a házirendre és hétvégén este 8kor is csak azért is felfúrja azt a kis polcot mert 8 luknyi fúrást csak kibirnak már a rohadt szomszédok.

EG0 2020.03.29. 05:58:02

Amúgy mindig azon gondolkoztam, hogy mi értelme kiírni az egész háznak, hogy felújítás lesz? Oké, alattad lakónak szólsz, nehogy ne vegyen észre beázást vagy ilyesmi, esetleg közös képviselőnek, de többinek? Munkaidőben csinálod/csináltatod, és akár tetszik nekik, akár nem. Úgyse fogja senki ehhez igazítani, hogy épp otthon van (pl. nyuggerek) vagy nem (dolgozók). Plusz amilyen megbízhatóan jönnek az agyonfizetett szakik, igazából még te se tudod, melyik napokon lesz zaj és melyik hónapban lesz befejezve.
Én mindig azt láttam, hogy ha egy új lakó névvel-telefonnal kiírja, hogy felújítás lesz, sok régóta ott lakó suttyó név nélküli ráfirkál a lapjára, hogy "Azt' meddig????" vagy "Jó lenne már abbafejezni!!!!"
Saját tapasztalatom is az, hogy mindig van aki jön okoskodni, hogy ő 40 éve ott lakik (fizetett vagy százezret a tanácsnak, amikor eladták neki a lakást, azóta se költött rá), és majd megmondja nekem, mit és hogy lehet. Én meg elhajtom, hogy van kerületi csendrendelet, amíg azt nem sértem, addig good luck a rendőrséggel meg közös képviselővel való fenyegetésével.
Érdekes módon mindig azok problémáznak, ha valaki felújít, akik aztán közgyűlésen leszavazzák a karbantartó munkákat, a felújítási alapot, mert az nem baj, ha rájuk omlik a ház vagy rendszeres a csőtörés meg beázás, csak pénzt ne kelljen költeni, meg lehetőleg másnak se legyen szép lakása a házban.
süti beállítások módosítása