Otthonfelújítás

Mit mikor vegyél meg a lakásfelújításhoz?

2018. június 13. - Kontent

Na, ez az a téma, amiről szinte semmit nem tudtam, mielőtt bele nem vágtam a felújításba. Pontosabban a mai napig naiv módon tudok hozzáállni a kérdéshez: ha megtetszik valami, akkor azt megveszem és pont. Merthogy az ábécében vagy a ruhaboltban ehhez szoktam. Sajnos, mint kiderült, egy bútorbolt vagy egy csempeáruház nem feltétlenül olyan, mint egy pékség. 

Na jó, egy fürdőszoba-szaküzlet vagy egy burkolatáruház egy kicsit mégis hasonlít egy pékségre. Ugyanis abban az esetben, ha épp elfogyott valami az aktuális kínálatból, csak ki kell sütni még egy adagot. Csak éppen az előző esetben pár raklapnyi csempét kell a kemencébe tenni, az utóbbiban pedig egy tálca kakaós csigát. Van itt párhuzam, csak keresni kell!

shutterstock_436384246.jpg

Ez a párhuzam azon túl, hogy alkalmat ad a viccelődésre, még arra is jó, hogy rávilágítsunk vele a különbségekre. Egy pékség esetén valószínűleg tényleg elég a kész árut helyben kisütni (legrosszabb esetben a kéznél lévő alapanyagokból össze is kell állítani), a csempe viszont lehet, hogy sok száz kilométerre készül, és egyáltalán nem biztos, hogy van belőle raktáron a közelünkben, vagy épp a gyártás helyszínén. Sőt, abban sem lehetünk biztosak, hogy készül még belőle valaha!

Van még néhány tétel, amelyek esetén számolni kell nagyon a timinggal. Maradva az eredeti példáinknál, ilyen a bútor, aminek a legyártása, szállítása heteket vehet időbe és a burkolat, ami esetén szintén könnyen pórul járhatunk, ha nem rendeljük meg időben. Utóbbi ráadásul azért is szívás, mert abban az esetben, ha nincs mivel burkolni a padlót, akkor megakadhat egy csomó egyéb munkálat és halasztódhat a beköltözés.

Az alap, amit kezdek megtanulni, hogy mindig kérdezzünk rá a határidőkre, ha valamire szükség van. Egy ablakcsere esetén elég konkrét gyártási időt mondanak majd nekünk, de legalább az alapanyagot nem nekünk kell megrendelnünk! Ha a kinézett csempéből nincs épp raktáron, már sokkal nagyobb bajban lehetünk. 

shutterstock_261670016.jpg

Az mindenesetre gyorsan kiderült, hogy ha valamit akcióban látok, arra egyből érdemes lecsapni. Egyáltalán nem biztos, hogy az adott függeszték, vagy pont utolsó szállítmány csempe még egy hét múlva is meglesz. Az azonnal megszerzendő kategóriába tartozott volna például egy sajnos elszalasztott csaptelep, amit jó áron kínált, de csak pár napig egy német áruházlánc. És volt pár hasonló esetem felújított bútorokat áruló kereskedésekkel.

Legszívesebben azt mondanám, hogy abban a pillanatban, ahogy összeállt a felújítás terve, csináljunk egy listát arról, hogy mit kell nekünk beszerezni, és azonnal vegyünk meg mindent. Sajnos ez az út ritkán járható, mert vagy a lakásban vagy egy raktárban állomásoztatni kéne ehhez rengeteg mindent. Előbbi esetben a munkát akadályoztatják majd a felhalmozott tárgyak, utóbbiban pedig viszik a drága pénzt.

Eggyel szofisztikáltabb, ha egy konkrét timinggal kezdjük a munkát (milyen munkálatok hogyan követik egymást. Pontosan tisztázzuk azt, hogy minek a beszerzése a mi dolgunk és mi az, amit a szakik maguk hoznak. Majd utánajárunk, hogy mennyi az átfutási ideje, ha valamit meg szeretnénk rendelni, és tartjuk magunkat a tervhez.

carneval_konyha_1.jpg

fotó: Zalakerámia

És bármi jön szembe, aminek feltűnően jó ára van, arra csapjuk le azonnal - ha nincs hol tároljunk, akkor biztos akad egy barát vagy rokon, akinek elfér a garázsában.

Amit viszont kerülni kell, az a bevásárlási láz eluralkodása, ami bármikor felütheti a fejét. Csak azért ne vegyünk meg semmit, mert épp jó áron kapható, esetleg önmagában tetszik – bár nem feltétlenül illik a lakás és a mi stílusunkhoz.

Legyünk megfontoltak, nehogy ott álljunk a végén egy patchwork lakásban, ill. házban egy csomó össze nem illő cucc között.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr614010958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tizedes1 2018.11.24. 15:35:41

A timinggal.
Ó, de iskolázott valaki !!
:(
süti beállítások módosítása