Segítség, hogy találok szakikat?

2018. május 31. - Kontent

A magyar szakihelyzetet nem kell bemutatnom. Mindenkinek van saját magát vagy közeli hozzátartozóját érintő története arról, hogy milyen nehéz manapság jó szakembert találni, legyen szó a mosógép megjavításáról vagy a csempe felrakásáról. Az okok számosak, ezeket nem fogom boncolgatni, de az ember néha tényleg úgy érezheti, hogy aki jól dolgozik, az már külföldön keresi a kenyerét. Ebbe persze nem nyugodhatunk bele, hiszen akkor örökké csöpögni fog a mosógép és ronda lesz a fürdőszoba fala.

Az első, amit el kell döntenünk, hogy milyen szakemberre van szükségünk. Egy egyszerű tisztasági festésnél persze ez nem agysebészet – festőre van szükségünk és kész. Van, amikor csak azt gondoljuk, hogy hasonlóan egyszerű a helyzet, ilyen például egy ablakcsere. Valószínű, hogy a tervezéstől a régi ablak kiszedésén és elszállításán át az új behelyezéséig megcsinálja a munkát az ablakos. A fal javítását és festését viszont vagy vállalja, vagy sem, és ha esetleg vállalja, akkor sem biztos, hogy jól járunk, ha ő csinálja.

shutterstock_285483104.jpg

Valószínű, hogy szebb lesz a végeredmény, ha kőműves és festő végzi a helyreállítást. Csakhogy az ő bevonásukkal hatványozzuk a problémáinkat, nem egyszerűen csak háromszor annyiféle szakira, ill. brigádra lesz szükségünk, de az ő munkájukat össze is kell hangolnunk! A feladatunk tehát, hogy egy, időben a munkát elkezdő ablakos mellett legyen kőművesünk, aki a ráér akkor, amikor az ablakos végzett, illetve festőnk, aki akkor tud jönni, amikor már kész a vakolat.

Ez már papíron sem egyszerű feladat, a való világban sajnos tovább bonyolítja egy ismeretlen tényező, ami általában ellenünk dolgozik - az idő. Már az is nagy dolog, ha az ablakos tényleg tud kezdeni a megbeszélt időpontban, ha még végez is időben, az már a csoda kategóriába esik. Ebben az esetben esélyes, hogy a kőművesnek közbejött egy másik munka, esetleg műteni kell a macskáját, a festőnek pedig kizárt, hogy beleférjen a csúszás, kereshetünk helyette mást.

És az ablakcsere még egy viszonylag egyszerű feladat egy komolyabb felújításhoz képest, amikor brigádok hadait kell leszervezni és irányítani. Nyilván megoldható, de a csúszások, idegeskedések, összefeszülések erősen bele vannak kódolva a helyzetbe.  

Épp ezért egy komplex felújítás esetén jobban járunk egy generálkivitelezővel.

Mit nyerünk és mit bukunk ebben az esetben?
Az előnyök számosak:

  • a kivitelező hozza a saját szakijait,
  • összeszervezi a munkafázisokat,
  • egy személyben felelősséget vállal a felújításért, és
  • nekünk elég csak vele megegyeznünk.

Apropó megegyezés: nyilván itt bukunk, hiszen a generálkivitelező munkáját is meg kell fizetnünk. A kérdés az, hogy a várhatóan gyorsabb és problémamentesebb munka megéri-e ezt a pluszköltséget. Az árkülönbséget a legegyszerűbben úgy deríthetjük ki, ha kérünk árajánlatot az egyes szakmunkákra és a teljes melóra is.
-Na de kitől?

A szakemberkeresés egyik módja az, ha ismerőseinkre hagyatkozunk. Néhány tipp tuti be fog folyni olyanoktól, akik előttünk hasonló cipőben jártak, akár a Facebook falunkon kérünk segítséget, akár közvetlenül. Nagy előnye ennek a módszernek, hogy nem kell referenciát kérnünk, szerencsés esetben megbízhatunk ismerőseink tapasztalataiban. Mik legyenek a szempontjaink? Jó ár/érték arány (nem biztos, hogy a nagyon olcsó a legjobb nekünk), megbízhatóság, szép munka nyilván.

A másik módszer, hogy elkezdünk online nézelődni. Ahhoz képest, hogy régebben az emberek az Arany Oldalakon kerestek szakikat, ez akkora lépés, mint az, hogy már nem barlangokat újítunk fel, hanem lakásokat. Mivel online referenciákat, visszajelzéseket is találunk, ezért nem kell fejest ugranunk az ismeretlenbe, amikor szakembert választunk.

kepkivagas.PNG

Sok felújító csapatnak, szakinak van saját oldala leírásokkal, referenciákkal, árakkal. A fórumok és social media felületek is segíthetnek, és ott vannak a speciális szakember keresők is. Mint például a Jó szaki, ahol a mesterek elérhetősége mellett láthatjuk, hogy mások mit tapasztaltak a munkájukkal kapcsolatban, és hányasra értékelik őket.

joszaki.PNG

Persze mielőtt nekivágnánk a közös munkának, bármilyen jók is a referenciák és van kapacitása is a kinézett szakinak, az árról még egyeztetnünk kell. Az árajánlat kérése szerencsére nem kerül pénzbe, bele kell férnie annak is, hogy a kinézett szakember személyesen mérje fel a helyszínen a feladatokat. Tiszteljük meg azzal, hogy képben vagyunk, hogy mit szeretnénk, mert az ajánlat sem fog stimmelni, ha utólag derül ki, hogy mondjuk a falra sokkal magasabban szeretnénk csempét rakatni, mint elsőre gondoltuk.

A legegyszerűbben akkor tudnak a mesterek kalkulálni, ha van konkrét kiviteli tervünk, ennek hiányában egy pontos alaprajz és részletes leírás is megteszi. És persze akkor járunk a legjobban, ha több ajánlatot is bekérünk, így lesz összehasonlítású alapunk. Egyébként már magából az ajánlatból is következtetéseket vonhatunk le, hisz nem mindegy, hogy valaki egy végösszeget ad meg, vagy részletesen kidolgozott tételes ajánlatot kapunk, amiből látjuk, hogy a részfeladatoknak milyen költsége lesz. Számomra így derült ki például, hogy a faljavítás milyen drága mulatság egy közepes állapotú fal esetén is.

Jó eséllyel őrült nagy meló kiválasztani minden közreműködőt, megegyezni velük és időzíteni a munkájukat. Viszont ezt csak nagyon szerencsés esetben úszhatjuk meg ahhoz, hogy belevágjunk a konkrét munkálatokba.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2913999022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2018.05.31. 18:06:46

Hát nem tudom milyen gyakorlati tapasztalata van ezen a téren a szerzőnek de sok helyen vérzik az írás. Marhára nem biztos, egy generálkivitelezővel jór jár bárki is, a következők miatt: a lakosságnak szolgáltató generálos vállalkozások úgy néznek ki, hogy van 4-6 saját alkalmazott, akik általában festők/gipszkartonosok, nekik tud folyamatos munkát biztosítani a cég, minimális gép/eszköz ráfordítással, és az összes szakipari munkát továbbadja az alvállalkozóinak, természetesen az ő vállalási áraikat alaposan megfejelve. Viszont ezek az alvállalkozók- ha viszonylagos rendszerességgel foglalkoztatja őket a generálos- valamivel a piaci ár alatt dolgoznak neki, tehát a saját melójuk mindig fontosabb lesz, ezért korántsem biztos, hogy olyan flottul fog menni a generálkivitelezős munkavégzés, főleg a mai szakemberhiányos időkben.
Az árajánlatról: én nagyon régóta egyösszegű árajánlatot adok, ami úgy épül fel, hogy egy helyszíni felmérés után használok négyzetméter árakat kiindulási pontnak, kalkulálom a munkafázisok problémás mivoltát (mondjuk egy fürdőszoba felújítás esetében csak a régi burkolat bontása után derül ki, mennyi javítómunka lesz, stb). A kialakult végösszegre rákerül egy 10%, ez a variafaktor. Komplett lakossági felújításoknál az esetek 90%-ban napról napra történnek változások az alapmegegyezéshez képest, és úgy gondoltam, mindenféle apró-cseprő pótmunkák esetében ne kelljen már cigánykodni, hogy ez 2000 lesz, az 5000, stb. Persze ha nagyobb módosítás akad, akkor rögtön jelzem, hogy mennyibe fog kerülni, a későbbi vitákat elkerülendő. Tételes árajánlatot csak kifejezett kérésre adok, de nem sok értelmét látom, mert ha mondjuk öt tétel szerepel az ajánlatban, és a megrendelő nem kér ebből hármat, a maradék kettő korántsem annyiba fog kerülni, mint ami az ajánlatban szerepel. Most hirtelen ennyi jutott eszembe, köszönöm a figyelmet.

2018.05.31. 19:04:18

Hát én az mondom DIY (do it yourself)

Most építettem be tetőteret. Kulcsrakész ajánlat bútorok nélkül 12.000.000.
Dolgoztam rajta 8 hónapig a szabadidőmben és csak oda hívtam szakembert, ahol megcsüntem.
Így 8.700.000 lett a vége berendezve. Szerintem 4,5 milláért érdemes volt 8 hónap szabadidejét feláldozni.

2018.05.31. 19:04:50

@abcdefghijklmm: Ja és biztos lehetek benne, hogy normálisan meg lett csinálva.

vacsnem (törölt) 2018.05.31. 21:28:43

Jó szakit találni (aki megbízható,jól dolgozik és nem vág meg) eléggé lutri kategória.
Én ismeretségi körben kerestem és bár voltak referenciái egy elcseszett mekkmester volt.

vincent66 2018.05.31. 21:47:17

@abcdefghijklmm: Az a 4,5 milla megtakarítás hogy jött ki neked amúgy?

kiskutyauto 2018.06.01. 00:05:22

Mondjuk esetleg a sok kisszerű középszerű pitiáner senkiházi ostoba csicskának nem kellene tiporni egymást a tyúkszaros, semmit nem érő csicskadiplomáért, aztán azzal a kezében felfelé nyalni lefelé taposni, mászni a szamárlétrán fanatikusan, BÁRKIN átgázolva, bárkit eltaposva, amíg "fel" nem kapálódzza magát egy valami, bármi, mindegy mi, szutyok szánalom pozícióba és ott pöffeszkedni... és az összes szánalmas senkiházi patkány erre ácsingózik... hanem belátni hogy hülye ahhoz hogy értelmiségi legyen, viszont lehet nagyon jó kétkezi melós szakember... ezért sincs szaki, a másik ok pedig, hogy aki van, látva ezt a sok senkiházi majmot ELHAGYJA AZ ORSZÁGOT ÉS EGY ÉLHETŐ HELYEN, KERES 5-SZÖR ENNYIT MINT EBBEN A POKOLBAN... ennyi

2018.06.01. 06:17:10

@vincent66: a kulcsrakész ajánlatban nem volt benne a bútorok nagy része, a saját megoldásomban meg benne volt. Így jött ki.

Nancsibacsi 2018.06.01. 07:12:51

Egyrészt amit lehet magunknak kell megcsinálni, és akkor nem kell várni senkire se. Meg jellemzően akkor is olcsóbb, ha fizetés nélküli szabit veszünk ki. Ez nem agysebészet - szinte mindenről van youtube video, és a rutintalanságot ellensúlyozza az, hogy mi nem szarunk bele a munkába (jóvanazúgyaparasztnak).
Másrészt egy generálkivitelező nem "picit drágább", meg nem az ő munkáját fizetjük meg, hanem minimum 1.5x annyiba kerül generálkivitelezővel, mint anélkül. És ugyanúgy lesz csúszás, mert ugyanúgy külsősökkel dolgoztat, meg nem ér rá, meg műteni kell a kőműves macskáját, csak így elég lesz 1 emberrel k.rvaanyázni, és nem kell 5-el.

EG0 2020.03.29. 05:30:45

"Tételes árajánlatot csak kifejezett kérésre adok, de nem sok értelmét látom, mert ha mondjuk öt tétel szerepel az ajánlatban, és a megrendelő nem kér ebből hármat, a maradék kettő korántsem annyiba fog kerülni, mint ami az ajánlatban szerepel."

Pont ettől a mentalitástól hányok. Nem a munka van beárazva, hanem hogy hogy mennyit akar a "szaki" lehúzni az ügyféltől. Az csak egy mellékes körülmény, hogy dolgozni is kéne. Ugyanis az van, hogy tipikusan egyetlen tétel se kevesebb fél nap munkánál, tehát REÁLIS kalkulációval a szakinak mindegy kéne hogy legyen, hogy 2,3 vagy 5 tételt rendelek meg a munkából. Főleg, amikor egy 5 tételből álló 5 napos munkáért sok havi fizetésemet kéri el (és nem keresek rosszul), közben az egy soros "árajánlatába" kerül húsz helyesírási hiba, mert igazából már általános iskolában meg kellett volna buktatni. Az elmúlt 2-3 év arról szólt, hogy az országban maradt szakik hogy tudnak azzal visszaélni, hogy a fél év alatt megszerezhető tudásáért hogy kérjen el annyit tizedannyi munkáért, amit sok év alatt megszerezhető tudásért adnak itthon akár még multik is. (Igen, megérné kivenni pár hónap szabit és megtanulni, csak ennyi szabit egyetlen munkahely sem ad.)
Na nem baj, jön még kutyára koronavírus meg lenullázódó építőipar, aztán hirtelen nem lesz büdös tételes árajánlatot adni 6-7 számjegyek helyett 5-6-ot odabiggyesztve.
Rant over.