Otthonfelújítás

Elég a jó ízlés és a Pinterest, vagy kell belsőépítész és lakberendező is?

2018. május 17. - Kontent

Egyszerre felemelő és közben ijesztő érzés egy felújítandó lakás tulajdonosává válni. Nyilván lát benne az ember fantáziát, ha nem így lenne, meg sem vette volna. Amikor azonban a tervezés fázisába jut, könnyen kiderülhet, hogy túl sok a lehetőség ahhoz, hogy ő maga eldöntse, mit, hogyan alakíttasson vagy alakítson át. Nagyon könnyű rossz döntéseket hozni és az ablakon kidobni egy csomó pénzt.

shutterstock_766185586.jpg

Bármennyire nincs is érzéke egy tulajdonosnak a belsőépítészethez, a kivitelező szakikkal össze tud hozni egy működő lakást. Ugyanakkor egy jó lakásnál csak alapfeltétel, hogy működjön, a jó működéshez ennél sokkal több kell. Ki akar sok éven keresztül rosszul kialakított terekben, oda nem illő tárgyak között élni? Ugyanakkor egy profi kiviteli terv nyilván pénzbe kerül, amit meg nem feltétlenül tudunk kifizetni.  

Mondok egy példát:

Ahhoz, hogy a konyha működjön, adott, hogy kell víz a mosogatáshoz (ha lesz mosogatógép, akkor ahhoz is, lefolyóval együtt) pár konnektor, gáz (ha gázsütőnk van), világítás, burkolat. Mindez összehozható a mesterekkel, aztán a konyhabútort hozzá lehet szabni a körülményekhez.

Egy belsőépítésszel első körben felméritek az igényeket – mennyit főztök, hogyan étkeztek, milyen tárolóra lesz szükségetek, várhatóan változnak-e majd az igények – és ehhez szabjátok a teret. Nem mindegy, mi van az ablak közelében, nagy pultfelületre, vagy inkább asztalra van szükséged, a hűtő mihez lesz közel, stb. Akkor lesz otthonos a konyha, ha a te igényeidhez készül.

Hogy ne csak elméletben legyen szó a témáról, lássuk a saját történetemet. Már akkor, amikor eldöntöttük, hogy megvesszük a felújítandó lakást, volt egy erős elképzelésünk arról, hogy hogyan szeretnénk átalakítani, használni. Aztán szembe jött egy csomó kérdés és dilemma, a nagyoktól, mint hogy akarunk-e falat áthelyezni, az olyan kisebbekig, mint az, hogy merre nyíljon a fürdő ajtaja.

shutterstock_686862826.jpg

A személyes szerencsém, hogy van belsőépítész barátom, akivel megegyeztünk, hogy konzultálunk a kérdésekről és utána eldöntjük, hogy továbblépünk-e, és megterveztetjük-e vele a kivitelezést. Őrült hasznosnak bizonyult a közös gondolkodás, és az, hogy ő szakértő szemmel viszonyult kérdéseinkhez. Ahhoz, hogy bennem felmerült egy fal áthelyezése, ő rögtön statikai kérdéseket tudott tenni, valamint költségeket (egy több, mint öt méteres áthidaló beépítése egy belvárosi lakásfelújítás költségvetését jelentősen képes befolyásolni, mint megtanultam), így más irányba terelve a gondolkodást.

TIPP  Léteznek olyan cégek, akik ingyenes látványtervet is készítenek 1-1 helyiségről, ha náluk veszünk alapanyagot. A Zalakerámia például megtervezi a burkolatot, berendezi igény szerint a fürdőt/konyhát/nappalit, sőt, nálunk az ingyenesség nem kötött vásárláshoz sem.

Amit megtanulhatsz egy konzultáció során, az az, hogy előre látnod kell, a lakásod hogyan fog működni. Ehhez pontosan fel kell mérned az igényeidet – a különböző helyiségeknek pontosan milyen funkciókkal kell rendelkezniük. Jó, nyilván a fürdőszobában tisztálkodni szeretnél, de nem mindegy, hogy zuhanyt, vagy kádat (és milyet) szeretnél, ha az utóbbit, akkor például befér-e a mosógép is, vagy esetleg annak új helyet kell találnod. Nálunk például kikerül a konyhába, ahol nyilván kell neki áramot, vizet és kifolyási lehetőséget adni, ami már a konyhabútor felépítésére is hatással lesz.

Az a helyzet, hogy épp az ilyen átgondolt részletektől lesz működőképes egy otthon, és ha nincs napi rutinod, akkor biztosan tud újat mondani a szakember. A következő lépés, hogy a közös gondolkodás eredményét tervvé konvertálja a belsőépítész. Én nagyon szerettem volna idáig eljutni, két dolog miatt. Egyrészt nagyon jó tervrajzon, kézzelfogható módon viszontlátni egy elképzelést, a bútorozástól kezdve a burkolásig rengeteg munkafolyamatban fogódzót ad. Másrészt a szakiknak is van mihez tartaniuk magukat, ami egyrészt segítség nekik, másrészt számonkérhetővé teszi a munkájukat. Nincs ott a konnektor, nincs burkolat a konyhapult fölött, pedig a rajzon szerepel? Akkor hiba történt, lehet újra nekifutni.

shutterstock_439208383.jpg

Mi végül a tervrajzig nem jutottunk el, de ennek kizárólag anyagi okai voltak. A megbeszélések alapján önerőből skicceltük fel (sokszor konkrétan a falra), hogy mit szeretnénk. A lakberendezésben pedig családon belülről kapok segítséget, a burkolatválasztás és a csillárkeresés egyébként így is elég kemény dió.

Tapasztalataim alapján arra tudok bíztatni mindenkit, hogy ha teheti, minél részletesebben gondolja át, terveztesse meg belsőépítésszel és/vagy lakberendezővel a lakását. Már egy átbeszélés is nagyon hasznos, de egy kész terv felgyorsítja és megkönnyíti az egész felújítást. És mellesleg garancia arra, hogy tényleg ránk szabott otthon szülessen.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7413907984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.17. 13:56:59

Csak annak kell, akinek kell személyi edző is, azaz sznoboknak.

Borzasztó Károly 2018.09.09. 17:33:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Pedig ráférne a prolikra is legalább egy konzultáció egy jó lakberendezővel.
süti beállítások módosítása