Otthonfelújítás

Így választottam burkolatot a fürdőszobába

2018. október 16. - Kontent

Nem szeretek választani. Pontosabban nem is arról van szó, hogy szeretek vagy sem, hanem amikor a bőség zavarával állok szemben, akkor nehezen teszem le a voksot valami mellett. Még inkább így van ez olyan esetben, amikor a döntés hosszú távra szól, és a burkolat nyilvánvalóan ilyen. Mi van, ha egyenként jól mutatnak a lapok, de bénán festenek felrakva? És ha végül nem illik majd az összképbe?

shutterstock_1096053992.jpg

Na de ennyit a nyafogásról, a nehezén már túl vagyunk, csak remélni tudom, hogy jó döntést hoztunk. Mondom a folyamatot és a végeredményt.

Szempontok a választáshoz

Volt pár fix pont, ami segített elindulni a tervezésben. Például az, hogy nem csak a saját ízlésünk számít. Részemről ugyan simán beleférne egy Twin Peaks – vörös szoba által inspirált fürdőszoba, de valószínűleg elég megosztó lenne. Ami nem feltétlenül előny, ha egyszer túladnánk a lakáson, vagy csak szeretnénk kiadni.

A másik a gyártó. Nem titok (jó, hogy nem, lásd: fejléc), hogy a Zalakerámia támogatja a blogot, így minimum udvariatlanság lett volna, ha nem tőlük szerezzük be a burkolatokat. Ami egyébként egybeesik azzal, hogy több (pl. környezetvédelmi) okból is a hazai termékeket preferálom, ha lehet. Ráadásul elég nagy a választék náluk, a termékeik ár/érték aránya pedig szintén teljesen jó.

Azt is tudtuk, hogy stílusban a minimalista, modern, ipari vonal áll közel hozzánk, igyekszünk a lakást is ilyenné alakítani. Hogy mit jelent ez a fürdő szempontjából? Nem szeretnénk túltolni sem a mintákat, sem a színeket. Ugyanakkor az tetszik, ha egy helyiség a kicsit talán nehezen megfogható „minőség” érzetét kelti, és ebből a szempontól a burkolatnak komoly szerepe van.

shutterstock_754063441.jpg

Vagy ez még belefér (nem)

Szemeztünk a metrócsempével – ami tipikusan a „soha nem megy ki a divatból” kategóriába tartozik, és stílusban is illene a lakásba. A padló esetén szóba kerültek az épp divatos fa utánzatú burkolatok (nem a metrócsempe mellé), amik parketta és hajópadló mintába fektetve is jól mutatnak, és valószínűleg szintén nem mennek ki a divatból egyhamar. Gondolkodtunk konkrét színekben, textúrákban, lerakási módokban.

Az intenzív online nézelődés és katalógus lapozgatás után pedig bevetettük magunkat egy mintaboltba, mert ugye élőben minden más, mint fotón.  Volt, amit kép alapján kirostáltunk, de kézbe véve tetszett, ahogy olyan is, amit a személyes találkozás után levettünk a listáról. Végül néhány eleműre szűkült a kör, majd ezt húztuk le egyetlen termékcsalád három tagjára.

Nekünk jó lesz, a burkolónak kevésbé

Tadamm, a választás a Cementi burkolatok szürke verzióira esett. 

A sötét színű kerülne a padló, a világos a fal nagy részére, a mintásból szigetszerűen kerülne a padlóra és a falra egyaránt. A fuga is szürke lenne, sőt, a tervek szerint a falat is szürkére festenénk.

cementi.PNG

cementi-furdoszoba.PNG

A mi szürke Cementinkkel berendezett fürdőszoba koncepciója -  Fotó: ©Zalakerámia

Hogy ez így unalmas lesz? Sokak szemében biztos, számomra ez egy megunhatatlan klasszikus szín, amit, ha kell, berendezési tárgyakkal, képekkel jól lehet ellensúlyozni, szó szerint színesíteni. Hogy a 30*60-as lapok nagyok lesznek a 4,6 négyzetméteres fürdőszobába? Hát, dolgozni biztos nem lesz velük öröm (sokat kell majd szabni őket), de attól nem félek, hogy nem fognak jól mutatni a viszonylag kis felületen. Hogy ez mind padlólap? Igen, de ki mondta, hogy nem kerülhetnek a falra?

Ennyit az ellenérvekről, többet ne is foglalkozzunk velük!

Hagyjunk teret az álmodozásnak: milyen csodás fürdőnk lesz nemsokára.

Ahol a „klasszikusan elegáns irányt a nagy szürke,
a játékosságot pedig a cementlapokat idéző mintás lapok képviselik”

Egyébként egy szép kádat és egy gyönyörű mosdót már korábban, szuper áron beszereztünk. Apropó, van valakinek tippje, hogy hol lehet jó áron szép csaptelepeket kapni?

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr3614239811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raketta25 2018.10.16. 14:05:03

Nálunk ugyanez a járólap (világos szürke és mintás) van a folyosón és a konyhában is, sőt a konyha falán is. A padlón elszórva van egy-egy mintás, a falon pedig pepitában a szürkével. Nincs vele gondunk, tavalyi beépítés volt.

pali041 2018.10.16. 14:53:28

Ízlések és pofonok: ez bizony nekem nagyon nem tetszik. A szürke kapásból nem jó választás. A kicsi motívumok megintcsak. Az egész uncsi.
Ha bemegyek egy ilyen fürdőszobába, legszívesebben azonnal kijönnék. Pedig az a lényeg, hogy szeressen ott tartózkodni az ember, hisz azért csináltatja. Hogy lehet ilyen fürdőszobában ejtőzni a kádban? Körülnézek és lehangolódok.
Sokkal szebbet és minőségibb hatásút lehet találni a piacon. Megkockáztatom, még a Zalakerámia kínálatában is.
Ez nem minőségi hatású, hanem olyan semmilyen.
De ha nektek ez tetszik, hát istenem, szerencsére mindenki más, mást szeret.

Nancsibacsi 2018.10.16. 15:10:05

A Zalakerámia csempéket Romániában gyártják: Cesarom van a csempék dobozain is. Én is azt vettem - 8 éve is, meg most is -, mert ahhoz képest hogy román nem rossz, de azért messze nem makulátlan. Az árnyalat eltérésekről ne beszéljünk - az van, a 15000/nm-es olasz csempéknél is ugyanúgy. Viszont amit egy 1. osztályú csempétől elvárnék, hogy a csempék legyenek ugyanakkorák. Na ez pl. a Zalakerámiának nem megy. Ugyanabból a családból származó, elvileg 40 centis csempéből a világosbarna 400mm, a sötétbarna 402 mm, a mozaik meg 401mm. Értem én hogy csaljam el a fugával, csak hát ha az ember rakna egy sötétbarna függőleges sáv mellé egy világosbarnát, akkor frankón kiveri mindenkinek a szemét hogy itt 2, ott meg 4 mm-es a fuga.

A szürke kép amúgy olyan mintha egy horror filmben itt darabolná az áldozatait a sorozatgyilkos - én ezért nem fizetnék, hanem leverném ha ilyen volna. Persze én is ismerek olyan embereket, akik képesek minimál környezetben élni - nekik biztos tetszik. Vagy mondjuk szállodába el tudom képzelni, de hogy ez nem otthoni csempe, az 7szentség.

Hiszékeny Úr 2018.10.16. 15:52:16

"Ahol a „klasszikusan elegáns irányt a nagy szürke,
a játékosságot pedig a cementlapokat idéző mintás lapok képviselik”
Ekkora baromságot :-) Ránézek és azon jár az eszem, hogy hova is tettem azt a nagy konyhakést, hogy felvágjam az ereimet...
Persze ízlések és pofonok, de én nem vennék ilyent.

clemens 2018.10.16. 15:56:44

Azt mutasd meg hogy milyen lett a tiéd, ne gyári prospektus képeket tegyél fel!

bontottcsirke 2018.10.16. 16:39:43

Afrodité szobor mindenhová, kisputtó, arany csaptelep rózsaszín csempe, plafon babakékre kikenve, legyen már ízlésetek! :)

Zéé-e 2018.10.16. 17:11:07

Mindenki utálja a szürkét, már a 4-es metró 'láttatott beton' elemeinél is eljátszottuk ezt anno.
A másik meg az, hogy a Zalakerámiánál kb minden második csempe/járólap fa hatású akar lenni. Hogy ebből már mennyire elegem van... És ne mondd hogy ez a divat. Csak azért veszik az emberek, mert nincs más.
Végül sok szenvedés után találtunk Tubadzin csempét, valami lengyel csoda. Nekik legalább vannak színes csempéik is, nem csak a matt-szürke-barna Zalakerámia.

2018.10.16. 17:49:47

Én egy fehér csempés fürdőszobába vettem zalakerámát, sakktábla mintába akartam fehér és sötétkék csempét lerakatni. A sötét és a fehér járólapok között 2mm (!!!) különbség volt, ugyanaz a termékcsalád, ugyanaz a méret. Szerencsére nagyon ügyes burkolóm volt, megoldotta a fugatávolsággal játszva, nem is látszik messziről, de na. Ennyit a Zalakerámia első osztályú termékeiről..

bandigyerek 2018.10.16. 17:56:08

A zalakerámia már jó ideje méretdifferenciás román szar.

Macskond 2018.10.16. 18:27:28

Ízlésekről felesleges lenne vitát nyitni, nekem is egy disztópiás sci-fi fürdőszoba jutott róla eszembe ahol minden érzelem tilos. Még a fürdőszobában is.
Valahol valami szines dekorral mindenképp megtörném ezt a sivárságot.
A mi fürdőszobánk is minimál, de mégsem, mert bátorkodtunk egy sötétszürke járólapot lerakni, illetve a fele falra fel is, és mellé egy fehér de anyagában mintás rejtett fugás megoldású csempét a másik oldalra. Sokkal mutatósabb eredmény lett. Szerintem. De ez meg a mi ízlésünk.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.16. 18:30:45

Én minden lakásunkban felnyomom a falra az obi/praktiker sajátmárkás halványmintás csempéjét és kész. 10 éve se volt se menő se kínos, most se menő se nem kínos és 10 év múlva se lesz kínos. Persze menő se. A színes/mintás szarok pár év alatt kimennek a divatból és azért csempét nehezebben cserél az ember mint divatjamúlt pólót. Ja és az obpraktikerlegolcsóbb az 10 év múlva is lesz, ami pl egy csőtörés javításánál nem mellékes.

Janossz 2018.10.16. 19:26:22

@Viszlát és kösz a halakat: Igazad van.
Most épp a kerámiából való fa a menő Még erezete is van nekije...
Jövőre meg fából vaskarika?
A húsz éves normális, visszafogott csempék, padlók ma sem irritálók, de ezek a divatmajomságok pár év alatt vállalhatatlanná válnak.

s t p 2018.10.16. 19:28:46

Az eredményről tényleg jó lenne, ha beszámolnál - a szöveg alapján még folyamatban lehet az alkotás.
Képekkel.
És érdemes lesz odafigyelni a mesterre - a nagy méretű csempénél nem mindedegy, hol és hogyan darabol.
És izlések .... - ha neked ez tetszik, akkor jó lesz.

berlingo 2018.10.16. 19:45:05

Én csináltam pár ilyen cementlapmintás fürdőszobát. A hányinger kerülgetett a kész munka után. Persze a tulaj oda volt meg vissza, hogy milyen gyönyörű. Már várom a telefont, hogy mikor lesz újraburkolás. A Zalakerámia az utóbbi időben valóban mélyrepülésben van minőség terén. Bármelyik OBI-s szar csempe felülmúlja.

pangea 2018.10.16. 20:41:10

Ez így egyelőre a kép alapján nem túl meggyőző, de biztos más lesz, ha benne lesznek a Fajanszok és a kiegészítők.

Nancsibacsi 2018.10.16. 21:02:28

@Zéé-e: Hidd el: ha az emberek bugyirózsaszín meg lila csempéket vennének, akkor abból lenne választék. Mivel nem ezt veszik, ezért ezekből van 1, fából meg van dió meg bambusz meg minden lóf.sz, különböző méretekben.

Szzzz 2018.10.16. 21:39:58

mondjuk a kaliber eltérés az menő "olasz" meg spanyol fos csempéknél is simán van...
Egyébként meg ha cementlapot akarnék, akkor cementlapot veszek, és nem gagyi cementlapmintásra festett kerámiát... egy csomó kurvadrága márkásnak és menőnek szarnak hazudott lapnál is már két méterről kib*ssza a szemet a gagyi rányomtatott tucatminta, és egyik másik már simán kerül annyiba, amiből meg lehet venni a valódi cementlapot...
Famintás csempe meg aztán mindennek a legalja. Ez valami igazai szar proletár betegség, famintás, téglamintás, szálcsiszoltalumíniummintás tapéta.
Az igazi alja csőcseléknek való hulladékok ezek, akik hosszasa vacillálnak, hogy a nappaliba a teak vagy a mahagóni mintás lanináltlap felelne meg lginkább a kényes ízlésüknek, majd másnap a gangon magánakcióban szétkúrják zsolnait, hogy az UPC dobozhoz két méterrel rövidebb kábelt kelljen csak behúzni, s a homlokzaton simán szétbasszák az 5 centi vastag fűrészelt folyami mészkőlapot, mert úgy egyszerűbb felszerelni a légkondit.

qwertzu 2018.10.16. 21:47:43

Ennek a cementlaposnak azért van egy előnye: nem látszik rajta a vízkő.

nniicckk 2018.10.16. 23:05:24

Ki talalhatnanak mar, egy egybefuggo csempeszeru elkoszolodo fuga nelkuli feluletet. Vagy legalabb csinalhatnanak 1 meteres csempeket. Egyenes falra akkorat meg talan fol lehetne rakni.

György72 2018.10.17. 00:25:06

@qwertzu: Ezen a mi fajta sárgás/rózsaszínes vízkövünk eszméletlen bebán fog kinézni. Nem tudom máshol milyen színű a vízkő, mi 11 éve bementünk az obipraktikerbe és megvettük az alapjában véve törtfehér mintájának színében a mi vízkövünkre emlékeztető csempét és felrepítettük egy hasonlóan rózsaszín fugázóval. Újonnan az összkép nem volt rossz, de valószínűleg szebbet könnyebb lett volna összerittyenteni hasonlóan kicsipénzből mint xarabbat. Sokan viszont megdícsérték, anélkül, hogy konyhakést szorítottam volna a nyakukhoz.

Az utóbbi 10 év alatt kettőt nem foglalkoztam az azóta valóban vízkő mintás csempével, csak most mert eldurrant a pex-al-pex márkajelzésű 5rétegűnek becézett melegvizes cső. Közeli csempebótban vettem valami hasonlót (rohadtul nem érdekelt, csak 8 db csempe meglegyen) és sokkal vastagabb volt a minőséginek mondott cucc. Lehetett vakarni le a falból, jó buli volt. Ne most van kontraszt dögivel, kb egy kezdő tetris mérközésre hasonlít, de még így is fényévekkel jobb mint amit a képen láttam. Az a szürke csigahányás agybaj a köbön. Előre gratulálok ha tényleg ilyen lesz.. Hívjatok valami graffitist, hogy fejezze be a fürdőszobát!

olimpiam 2018.10.17. 01:24:27

zalakerámia felejtős sajnos, vegyél valami rendes márkát ami külföldről jön, felesleges ezen spórolni ha valóban jót akarsz. cir.it termékeit itthon is forgalmazták. nem fogsz benne csaldódni

branyiklilla 2018.10.17. 09:57:46

Ha a Zalakerámia úgy támogatja a blogot, hogy ingyen csempét biztosít,akkor valóban jó az ár/érték aránya...viszont a bolti áráért biztos,hogy lehet jobb minőségű terméket kapni.

cipoanyu 2018.10.17. 10:14:31

Tetszetős és elérhető árú csaptelepekkel kapcsolatban itt érdemes körbenézni:
arezzodesign.hu/

BNati 2018.10.29. 09:42:17

Nagyon tetszik ez a szürke fürdő. Már csak a kiegészítőket hiányolom. :) Mondjuk egy ilyen designer tükröt. Ehhez mit szólsz? www.riodesign.hu/festmeny-tukor/alhambra-385415 Meg néhány virágot.

Sophie3 2018.10.29. 14:52:15

@Nancsibacsi: Az információ helytelen. A Zalakerámia termékek mindig itthon készültek, 2 gyáruk van. A Cesarom egy román gyártó, akitől forgalmaznak pár terméket, a katalógusukban is fel van tűntetve.

Kata Ugray 2018.11.07. 14:11:54

@nniicckk: már kitalálták , négy -öt darabból megoldható egy fürdőszoba burkolása .
150 x 300 cm-es vékony lapok, fuga szinte sehol
persze nem az OBI-ban ...

Kata Ugray 2018.11.07. 14:14:59

@Szzzz: A fürdőszobaszalonok nagy részében odafigyelnek a kaliberre.
Lehet a gyáraktól úgy rendelni, hogy a sakktábla-rakásmódhoz egyforma legyen a két szín mérete.
Barkácsáruházban persze a raktárkészleten lévőnél ez nem garantált.

Szzzz 2018.11.08. 09:08:23

@nniicckk: évszázadok óta léteznek megoldások minderre....
Csak csóró proli cigányvidéken, mint amilyen mi is vagyunk, nincs realitása.
Itt az van, hogy tíz év után meguntad az akkor épp "trendi" gagyi csempédet, úgyhogy veszel pár dobozzal az épp most divatos mintájú akármiből, kihívod a józsit, hogy hogyé burkolja négyzetméterét, majd húzod a szádat, hogy kétezeré', holott múltkor még ment ezernyócból.

Persze lehet fürdőszobát burkolni pl egybefüggő terrazoval is, vagy műgyantával is, csak ehhez más szakember kell, a paraszt azt sem tudja, hol keressen ilyen. Sőt, PVC-vel sem tilos fürdőpadlót burkolni.
Aztán lehet kapni 1,2x1,2 méteres csempét is akár, csakhát azt józsi nem tudja lerakni, meg az bő 2 centi vastag, már eleve a padlórétegrendet, kigeynelítést úgy kell tervezni, hogy figyelembe veszed... Létezik egybefüggő kőporcelán vékonylap, csak sajnos abba előre meg kell tervezni, hogy hol lesz a kiállás a csapnak, budinak, pontosan előre ki kell vágni, józsi pedig még sosem látott ilyet...
Tehát azon túl, hogy az anyagok is drágábbak, a technógiai is kívül esik az átlagproli képességén.
süti beállítások módosítása