Otthonfelújítás

Mikor kerülhet rá az új csempe a régire és mikor nem?

2018. június 05. - Kontent

Lakásfelújítás esetén takarékos megoldás lehet, ha nem szedjük fel a régi burkolatot, hanem inkább rárakjuk, rakatjuk az újat. Rengeteg időt takaríthatunk meg (nem kell bontanunk és új alapot építenünk) és persze pénzt is (a bontás, sittszállítás, esetleges alapozás árát), így nyilván felmerül a kérdés, hogy mi alapján dönthetjük el a kérdést.

shutterstock_169403786.jpg

Persze vannak egyértelmű helyzetek – egy fürdőszoba felújítása jó apropó lehet a tiszta és szennyvizet szállító vezetékek cseréjéhez. Úgyis fel kell törni a régi burkolatokat, így pedig nincs már mérlegelni valónk. Ahogy abban az esetben sem, ha a régi csempére burkolással túl magassá válik a leburkolt helyiség – és zavaróvá válik a szintkülönbség, például a vizesblokkba belépésnél. De az is előfordulhat, hogy emiatt rossz helyre kerülnének a bútorok, mondjuk egy konyha esetében. 

A legkézenfekvőbb kérdés, hogy az alap burkolat stabilan és szintben van-e. Amennyiben mozog, kopog, kijön a fuga a helyéről, nem éri meg kockáztatni – jobb, ha felszedjük.

shutterstock_793242988.jpg

Fontos tudni! Ráburkolásnál alaposan fel kell mérni a régi burkolat, a betoanalap, a fugázás esetleges hibáit, a repedéseket, mert attól még, hogy ráteszünk egy új rétegeget, egy régi repedés ugyanúgy megjelenhet az új padlólapon is. A burkoló felelőssége a burkolat állapotának felmérése, mert ha rosszul méri fel a helyzetet, úgy nem spóroltunk, még kárunk is keletkezhet.

Amire jobb, ha gondolunk – a kézenfekvő szintemelkedés mellett – az az, hogy a nyílászárók aljából is vágni kell. Egyébként ez is lehet akadálya a ráburkolásnak, mondjuk abban az esetben, ha egy fém bejárati ajtót kéne szétvágni, amiért kár lenne.

Az alapozó, a ragasztó és az aljzatkiegyenlítő (feltéve ha szükséges) kiválasztására nagyon oda kell figyelni, hogy pórul ne járjunk.

A jelenleg felújítás alatt álló saját lakásunkban vegyes ítélet született a mesterektől. A fürdőszobában mennie kell a régi burkolatnak, mert nem tudhatjuk, hogy a szennyvizet elvezető csövek milyen állapotban vannak, inkább cseréljük ezeket. A konyában és az előtérben viszont maradhatnak a régi lapok. Sokat a szintemelkedés nem fog zavarni, csak néhány ajtó aljából kell vágni, ill. két küszöb esetén változik, hogy merre kell majd kb. egy centit fel ill. lelépni.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr814022160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2018.06.05. 19:00:01

Ráburkolás rulez. Egyhét kosz mocsok és zaj helyett pár óra takarítás és tapadóhidazás és már mehet is a móka
süti beállítások módosítása