Otthonfelújítás

Hogyan találd meg az álomlakást?

2018. május 14. - Kontent

Akkor sem lehetett könnyű otthont találni, amikor az embernek újságokat kellett böngésznie és most sem az, amikor akár a feladás pillanatában is kaphatunk értesítést egy új hirdetésről a telefonunkra. Olyan időszakban is rengeteg a nehézség, amikor pang a piac és most is, amikor pörög.

shutterstock_530972692.jpg

Annak sincs egyszerű dolga, aki befektetésnek vesz ingatlant és annak sem, aki saját célra. Mivel én a saját tapasztalataimból szeretnék kiindulni, ezért lássuk, hogy milyen módszerek segítenek, ha saját célra szeretnénk mostanában lakást találni.

Egyrészt nem árt képben lenni azzal kapcsolatban, hogy milyen hatások mozgatják az árakat. Amennyiben például a CSOK miatt megdrágultak az új építésű ingatlanok és mi nem vagyunk ilyen támogatásra jogosultak, nyilván jobban járunk, ha a használt lakások között nézelődünk. És ha az Airbnb-nek köszönhetően felkaptak egy környéket a befektetők, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy nekünk tényleg ott kell-e saját célra lakást nézni. Hiszen amikor rengetegen vásárolnak befektetési céllal (és most ez így van), akkor jó tudnunk, hogy megnehezítjük a saját dolgunkat, ha velük versenyzünk.

shutterstock_327007196.jpg

A rengeteg, tuti lakást kínáló felület és megoldás is zavarba ejtő lehet. Nyilván van előnye annak is, ha egy ingatlanos személyre szabottan ajánl nekünk és annak is, ha egy alkalmazás napról napja válogat igényeink alapján a kínálatból. Annak, aki még nem vágott bele lakásvásárlásba, furcsa lehet, hogy a bőség zavara mennyire meg tudja nehezíteni a dolgát.

Kezdjük is ezzel: rangsorold, hogy neked mi fontos, ezzel tudod leszűkíteni a végtelennek tűnő lehetőségeket. Én például tudtam, hogy melyik környéken keresek lakást, és igyekeztem nem elcsábulni ettől. Ahogy például azt is, hogy földszinti és első emeleti lakást nem szeretnék, és az alaprajzzal kapcsolatban is volt elképzelésem, a maximum árról vagy a lakás állapotáról nem is beszélve. Minél több és minél jobban rangsorolt szempontunk van, annál kevesebb hirdetést és lakást nézünk meg feleslegesen.

Legyél tisztában azzal, hogy mire elég a pénzed! Ez persze evidensnek tűnik, mégsem az feltétlenül, például ha az új otthon miatt a család két tagjának is ingáznia kell, nem biztos, hogy a plusz üzemanyagra (esetleg plusz autóra) marad pénz egy felújítás mellett. A felújítás persze önmagában sarkalatos pont – könnyen lehet, hogy bevállalhatónak tűnik, de egy szakival konzultálva kiderül, hogy felejtős, mert a költségek el fognak szállni (a rutinos felújítók szerint mindig elszállnak ahhoz képest is, amit a szakemberek terveznek).

shutterstock_52671547.jpg

Legyél rajta, fél gőzzel ezt nem lehet csinálni. Ahhoz túl sokan keresnek lakást, hogy csak akkor csináld, amikor épp ráérsz. Szánj időt a hírlevelek, értesítések böngészésének, és ha egy ígéretes hirdetést látsz, nézd meg, amilyen hamar csak tudod. Sajnos a lakáskeresés nem az elfoglalt embereknek való, ha közéjük tartozol, érdemes segítséget kérned. És a neheze majd akkor jön, ha találsz egy szimpatikus ajánlatot – a döntést sem érdemes halogatni.

Olvass a sorok között! Na ez az, ami nem elhatározás kérdése, meg kell tanulni, rá kell érezni. Van, hogy a tulajdonos vagy az ingatlanos nagyotmondását kell felismerned, máskor az agyonszerkesztett képek mögötti valóságtartalmat kell meglátnod. Ahogy az is lehet, hogy borzasztó mobilfotók alapján kell rájönnöd, hogy talán a képeken látható rendetlenség egy élhető otthont rejteget.

fire_pj-06374-1-loc_b.jpg

Hallgass a megérzéseidre – tudom, hogy hülyeségnek tűnik, főleg a többi, racionális javaslat fényében, de néha ez is fontos. Van a hirdetés képei vagy szavai között valami apróság, ami téged megfog (a látvány az egyik ablakból, vagy az, hogy a tulajdonos maga újította fel)? A lakásba lépve azt érzed, hogy itt tudnál élni? Ezeket is felülírhatják a racionális érvek, de fontosak!

És talán a legfontosabbak: legyél kitartó és kompromisszumkész. Rengeteg csalódás vár rád, főleg az első időszakban. Kamu és lejárt hirdetések, valósággal köszönőviszonyban sem lévő leírások. Türelem kell ahhoz, hogy igazán ígéretes ajánlatokat találj. Ráadásul lehet, hogy lejjebb kell adnod az igényeidből, hogy újat, szerényebbet kell álmodnod ahhoz, hogy meglegyen az álomlakás.  

Képek: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5013869960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2018.05.14. 14:20:03

- Ami olcsó, az MINDIG kamu vagy büdös. Minden ingatlanos csinálja, hogy felrak egy kamu, nem létező, sokszor stock fotót OLCSÓN, mikor felhívod - "elkelt, de van helyette ez és ez: lepusztult putri, rosszabb helyen, drágábban.
- Ami olcsó és nem kamu, azt megveszik a KP-s vevők mire odaérnél. Ha hiteles vevő vagy - ne erőlködj, velük nem tudsz versenyezni. Ha KP-s, legyél te a leggyorsabb: legyen betárazva KP-ban - igen, bankjegyekben - az előleg, legyen ügyfélkapud, hogy azonnal le tudd kérni a tulajdoni lapot, és legyen egy ügyvéd, aki ha kell pár órán belül megírja a papírokat.
- A felújításnál nyilván úgy kalkulálsz, hogy megnézed az árakat weben, és összeadod excel táblában. Na, ennek a végére tegyél oda egy 1.5x szorzót. Mivel élőben fog kiderülni, hogy a webes ár az nem létező termék ára (fizesse be a felét előlegbe, és 3-5 hét múlva szállítjuk (vagy nem)), élőben fogsz rájönni, hogy mikor szerződéskötésre kerül sor, akkor a villanyszerelő az előzetes 2 nap helyett 3 napot fog mondani, és ha nem tetszik, viszontlátás.
- Vannak a lakásnak olyan adottságai, amiket nem lehet megváltoztatni: elhelyezkedés, környezet - ha ezek nem felelnek meg, akkor az egész lakás nem felel meg. Ilyenkor mindegy hogy olcsó-e - el kell engedni, mert nem jó.
- Ennek ellent mond, de mégse: a lakásbérlésnél MINDEN jobb, ami saját. Egy lakás nem házasság: ha sz.r, átmenetileg megteszi - csak arra kell ügyelni, hogy eladható legyen. Pl. 3-4. emeleti nem lifteset nem veszünk, mert ilyet senki se keres.

Andy73 2018.05.14. 14:33:08

Ezt is megértük. Ezek szerint már nem eladni nehéz egy lakást, hanem venni, még akkor is, ha van rá pénz. Persze ez nyilván helyfüggő, Pestre és néhány nagyvárosra vonatkozik, de akkor is azt mutatja, hogy szárnyal a gazdaság, és vele együtt az ingatlanpiac.
A kistelepüléseken és a szegényebb régiókban viszont még fordított a helyzet, van, ahol bagóért lehet venni házat, sok üresen áll, mert az öregek meghalnak, a fiatalok pedig elvándorolnak - nem feltétlenül külföldre, csak oda, ahol van munka: Pestre és a nagyvárosokba..
süti beállítások módosítása