Otthonfelújítás

Menő a konyha! De milyen konyha a menő?

2018. május 11. - Kontent

A konyha lenne az új nappali? Merül fel a kérdés abban, aki mostanában belelapoz/scrolloz lakberendezési magazinokba. Olyan dizájnosak lettek a konyhák, hogy az ember a legszívesebben bevinné az íróasztalát (sőt, akár az ágyát is), és ki sem mozdulna. Azt tanácsoljuk, hogy ezt senki ne tegye, mert a hűtő közelsége rossz hatással van a testzsír százalékra és így az egészségre. Helyette nézzük meg az okokat, és hogy milyen most egy menő konyha – a burkolatra koncentrálva.

shutterstock_1049160182.jpg

Előre gasztoforradalmárok, instások!

A hagyományos kultúrákban a konyha központi eleme volt a lakótérnek – gondoljunk csak egy parasztházra. Több oka is volt ennek, talán a legfontosabb, hogy egyszerűen több időt töltött a család az ételek elkészítésével. Kevesebb készételt fogyasztottak, nem volt hűtő és kisgépek sem, így az élelmiszerek feldolgozása és elkészítése sok időt igényelt. Később megváltozott minden, és a konyha szerepe (és átlagos mérete is) sokkal kisebb lett. Jóval gyorsabb ugye egy mirelit pizzát megsütni a grilles mikróban, mint egy tyúkot levágni, feldolgozni és megfőzni, -sütni.

Újabb fordulatot a világszinten, így hazánkban is javában zajló gasztroforradalom, na meg talán kicsit a közösségi média hozott. Újra trendi lett főzni, és ha már valami szép kerül a tányérra, akkor posztolni is azt. Így aztán funkcionális és esztétikai szempontból is fontosabbá vált a konyha, illetve az étkező (a kettő gyakran egy helyiség). Na de ennyi elméleti fejtegetés után lássuk, hogy mitől is mutat jól a konyha az Instán!

Egy nagy, mindent elsöprő trendet nem igazán tapasztalok, sőt, úgy veszem észre, hogy jól megfér egymás mellett a két alap habitus – az óvatos és a merész. Az előző tiszta formákat és az olyan örök színeket keresi, mint a fekete, a szürke és a fehér, az utóbbi meg a harmadik dimenzióba is kijön a csempével és a színekkel, mintákkal sem spórol. Lássuk, hogy!

Szerényen, természetesen

Örök klasszikus a fekete, ami fekete fugával elég ütős és garantáltan nem megy ki a divatból. Szintén örökzöld, de vállalható sláger a metrócsempe, de azért ezzel is lehet variálni: a kő méretéből is van már választék, de a felrakás módját is variálhatjuk – akár függőlegesen is állhatnak a lapok.

Állítólag a mediterrán vonal is visszatérőben van, bár ezzel nekem még meg kell barátkoznom.

A szürke 50 árnyalatának simán helye van a konyhában. Nem csak trendi, hanem várhatóan nem megy ki egyhamar a divatból sem, ráadásul szuper jól harmonizál sok színnel is, vagy épp a fával. És a fémmel, hiszen csaptelep, pult és bútor mellett akár burkolóelem is készülhet réz,króm és egyéb fémszínben. A színek mellett egyébként a cement és beton mintája, akár anyagszerűsége is megjelenhet a felületen az eredeti, természetes formájában. A beton és kőhatás egyébként a pultok, vagy épp a mosogató tekintetében is menő.

shutterstock_779297758.jpg

És ha már a természetnél tartunk; továbbra is divatban maradtak a fahatású csempék, a legkülönbözőbb formában, mintában, árnyalatban és texturáltságban a padlón és a falon egyaránt. A természetet idézik a márvány hatású kövek is, ezek között már egész vadakat is találunk. Lássuk is, milyen!

Bátran, karakteresen burkolni

Egyre több színes kő borítja a padlót és a falakat, és a fényes, zománcozott (vagy zománcozott hatású) felület is trendinek tűnik. A színekkel a csempék között sem kell spórolni, a hangsúlyos, élénk fuga is divatos. A színválasztásban is lehet vadulni, a lila, zöld, kék, rózsaszín, sárga és narancs – egész bátor színek is beleférnek, miközben a pasztell világ is bevállalható.

shutterstock_396983245.jpg

A különleges alakú csempék is menőnek számítanak, mint a rombusz vagy a hatszög és a mérettel is bátran kísérletezhetünk, a kisebb lapok (de nem a mozaik) formától függetlenül jó választás lehet. Minta tekintetében nekem úgy tűnik, hogy kifejezetten érdemes a vadságra szavazni, a visszafogottság nem jellemző. Ugyanakkor nem csak a 2D minta megy, nagyon szép, szinte már szobrokat megidézően térbeli mintás csempék is választhatók.

Arany(ozott) középút?

Saját véleményem, hogy úgy is lehet bátor az ember, hogy nem esik túlzásokban.  Az extrém megoldások ugyanis nem csak nagy felületen ütnek, lehet, hogy egy-egy izgalmas részlet, elem elég arra, hogy karakteressé tegyünk egy egyébként visszafogott megjelenésű konyhát.

 

cementi_04_rgd_3_x.jpg

fotó: Zalakerámia

malcom_pj-06870-1-loc_1.jpg

fotó: Zalakerámia

Az is nyilván fontos szempont, hogy a burkolás drága mulatság, nem cserélünk falat és padlót évente. Aki nagyon megy a trendekkel, hamar ráunhat egy adott pillatatban divatos, vagy színektől hemzsegő konyhára. A visszafogottság néhány ütős elemmel hosszú távon kifizetődő lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr9413859052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alotharian 2018.05.12. 10:42:50

"Állítólag a mediterrán vonal is visszatérőben van, ..."

A "trendi" az én szótáramban szitokszó. Ami trendi, az hamarosan kimegy a divatból, és cikivé válik.
Még akkor sem adnám a lakásom berendezését egy lakberendező kezébe, ha fizetne érte, hogy berendezhesse.
Persze egy-két jó ötletük az lehet, de azt biztos, hogy nem tudja, miben érzem én jól magam, mire van szükségem.
süti beállítások módosítása